Kim Dotcom se je pred preganjanjem umaknil na
Kim Dotcom se je pred preganjanjem umaknil na "oddaljeno" Novo Zelandijo, ki pa ga bo zdaj očitno izročila ZDA. Foto: Reuters

Dotcom je v kritičnem odzivu na spletnem družbenem omrežju Twitter poudaril, da je dokazal, da ga po novozelandski zakonodaji ne morejo izročiti zaradi obtožb v zvezi s kršenjem avtorskih pravic.

Sodišče njegovemu argumentu ni oporekalo, vendar pa je hkrati mnenja, da je veliko dokazov, zaradi katerih bi Dotcomu lahko sodili za goljufanje. Na podlagi tega bi bil lahko izročen ZDA.

Grozi mu do 20 let zapora
Kimu Dotcomu, v Nemčiji rojenemu podjetniku z rojstnim imenom Kim Schmitz, ki pa ima stalno prebivališče na Novi Zelandiji, v primeru obsodbe zaradi piratstva v ZDA grozi do 20 let zaporne kazni.

Leta 2005 ustanovljeni Megaupload s sedežem v Hongkongu je bil leta 2010 na vrhuncu svojega delovanja in 13. najbolj priljubljena spletna stran na svetu, prek nje naj bi se takrat ustvarili štirje odstotki celotnega spletnega prometa.

ZDA: Škode za 500 milijonov dolarjev
Obtožbe pristojnih organov v ZDA navajajo, da naj bi zdaj že ukinjeni Megaupload s ponujanjem piratskih kopij vsebin, kot so filmi in oddaje, imetnikom avtorskih pravic povzročil za okoli 500 milijonov dolarjev škode.

Dotcom, ki so ga aretirali v odmevni policijski raciji na njegovem domu v Aucklandu januarja 2012, zanika vse obtožbe. Megaupload naj bi bil po njegovih besedah izvirna stran za izmenjavo vsebin, ki si je po najboljših močeh prizadevala nadzorovati morebitno kršenje avtorskih pravic.

Vendar pa je imela vsak dan 50 milijonov uporabnikov, tako da naj ne bi mogla nadzorovati vseh vidikov njihovih dejavnosti. Dotcom obtožuje pristojne organe ZDA, da izvajajo maščevanje proti njemu v korist politično vplivnih hollywoodskih studiov.