Če so trditve resnične, bi to lahko pomenilo resnično grožnjo Južni Koreji in tudi ZDA. Foto: Reuters
Če so trditve resnične, bi to lahko pomenilo resnično grožnjo Južni Koreji in tudi ZDA. Foto: Reuters

Kimovo trditev je sporočila severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA. Obenem je komunistični voditelj zatrdil, da so miniaturne konice termonuklearne naprave, je povzela nemška tiskovna agencija DPA. Pjongjang sicer trdi, da je v četrtem jedrskem poskusu, ki ga je izvedel januarja, testiral močnejšo vodikovo bombo, a tuji opazovalci so podvomili o resničnosti teh navedb.

"Jedrske konice so bile standardizirane in pomanjšane, da so primerne za balistične rakete," je Kim po pisanju KCNA dejal med srečanjem z jedrskimi znanstveniki in dodal: "To bi lahko poimenovali resnično jedrsko svarilo." Severnokorejski časnik Rondong Sinmun je objavil naslovnico s fotografijo Kima, kako stoji pred napravo, ki bi lahko bila po mnenju nekaterih strokovnjakov pomanjšana jedrska naprava, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Jedrske konice doslej niso bile dovolj majhne
Doslej so sicer strokovnjaki menili, da Pjongjangu še ni uspelo jedrskih bomb dovolj zmanjšati, da bi jih lahko namestili na rakete. Severnokorejska vlada je že lani zatrdila, da je izdelala jedrske konice, ki so dovolj majhne, da bi jih lahko namestili na balistične rakete, a strokovnjaki v Južni Koreji so izrazili dvom o resničnosti teh trditev. Kim je tokrat prvič sam neposredno zatrdil, da je Pjongjangu uspel ta preboj.

Severna Koreja je v ponedeljek ZDA in Južni Koreji zaradi začetka njunih doslej največjih skupnih vojaških vaj zagrozila z jedrskim napadom.