Ali Severna Koreja spreminja svojo vojaško doktrino? Foto: Reuters
Ali Severna Koreja spreminja svojo vojaško doktrino? Foto: Reuters
Kim Džong Un grozi z jedrskim orožjem

Kim je govoril na vojaških vajah, izpostavil pa je ogroženost Severne Koreje. "V ekstremnih časih, ko Američani pozivajo k vojni in uničenju drugih držav in ljudi, je edini način, da ubranimo našo suverenost in pravico do življenja, okrepiti naše jedrske zmožnosti," je dejal po poročanju BBC-ja. Severna Koreja mora biti pripravljena izvesti preventivne napade, je dejal Kim. Kot poroča Guardian, gre za odmik od dosedanje politike, po kateri jedrske zmogljivosti Severni Koreji služijo zgolj odvračanju napadov nanjo.

Retorika je sicer običajna, analitiki pa kljub nedavnima jedrskemu in balističnemu preizkusu dvomijo, da ima Pjongjang zmožnosti narediti tako majhno jedrsko bombo, da bi jo lahko namestil na raketo.

Kim Džong Un je že večkrat grozil z napadi. Leta 2013 je grozil z jedrskim napadom na celinsko ozemlje ZDA kot odgovor na sankcije po tretjem jedrskem preizkusu in tradicionalnih skupnih ameriško-južnokorejskih vojaških vajah.

ZDA so se že odzvale na izjavo severnokorejskega voditelja. "Pozivamo Severno Korejo, naj se vzdrži provokativnih dejanj, ki stopnjujejo napetosti, in se namesto tega raje osredotoči na izpolnjevanje svojih mednarodnih obveznosti in zavez," je dejal predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva.

Ameriške rakete na jugu polotoka?
ZDA in Južna Koreja so v petek začele pogovore glede morebitne namestitve ameriškega raketnega ščita na jugu Korejskega polotoka, čemur Kitajska, ki še ima vpliv na Pjongjang, močno nasprotuje.

Združeni narodi so v sredo uvedli nove, najostrejše sankcije zoper Severno Korejo zaradi nedavnih vojaških preizkusov. Pjongjang pa je v odgovor v Japonsko morje izstrelil šest raket kratkega dosega.

Prebivalci Pjongjanga pravijo, da sankcije ne bodo vplivale na razvoj države. "Nikakršne sankcije ne bodo delovale, saj živimo pod ameriškimi sankcijami že več kot pol stoletja," je za Associated Press dejal Pjongjanžan Song Hyo Il. "V prihodnosti pa bomo zgradili močno in razvito državo, pri čemer se bomo zanašali na naš razvoj."

Kim Džong Un grozi z jedrskim orožjem