Sporočilo o obisku Kima v tujini po navadi sledi po njegovi vrnitvi v domovino. Foto: EPA
Sporočilo o obisku Kima v tujini po navadi sledi po njegovi vrnitvi v domovino. Foto: EPA

Kimovega obiska na Kitajskem uradno nista potrdila ne Pjongjang ne Peking, zato je vse skupaj še vedno ovito v tančico skrivnosti, kar pa ni nič nenavadnega za voditelja najbolj izolirane države na svetu. V sredo naj bi se Kim za tesno zaprtimi vrati srečal s kitajskim predsednikom Hu Džintaom, vendar tema pogovorov ni znana.

Po poročanju južnokorejskih medijev, naj bi Kim svojo največjo zaveznico prosil predvsem za gospodarsko pomoč, saj se je že tako obubožana Severna Koreja po lanski katastrofalni reformi valutnega sistema, ki je v višave pognala inflacijo, znašla še v večjih finančnih težavah. Pogovarjali naj bi se še o šeststranskih pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu, ki jih je Pjongjang zapustil lani.

Nad sprejemom Kima v Pekingu v tem občutljivem trenutku je najbolj razočarana Južna Koreja, ki še vedno ne ve, kako bi se morala odzvati na smrt 46 južnokorejskih mornarjev ob potopitvi svoje vojaške ladje. Čeprav preiskava nesreče še ni končana, pa večina v Južni Koreji sumi, da je vpletena severna soseda.

Pilot, ki se boji letenja
Čeprav v uradni Kimovi biografiji piše, da je voditelj komunistične države med drugim tudi vojaški pilot, pa sam nikoli ne leti z letalom in se tudi pri obiskih Pekinga in Moskve (njegovi edini destinaciji v tujini) raje na potovanje odpravi z vlakom. Razlog naj bi bil strah pred letenjem, a bolj kot letenja naj bi se bal sabotaže in posledičnega strmoglavljenja.

Nekdanji ruski predsednik Vladimir Putin mu je v letih 2001 in 2002 ponudil celo svoje osebno letalo, a se je Kim na pot proti Moskvi odpravil kar z vlakom, čeprav mu je pot do ruske prestolnice vzela kar 24 ur časa. Nekdanji severnokorejski zunanji minister je v svoji knjigi o Kimu napisal, da se ta raje vozi z vlakom, ker je tako bližje ljudem.

Na vprašanje ruske novinarke leta 2002, zakaj potuje z vlakom, je Kim odgovoril: "Kaj lahko vidim, če potujem z letalom? Hočem videti lepoto Rusije s svojimi očmi." Kimov vlak je seveda opremljen z vsem razkošjem, ki je potrebno za zadovoljitev razvad komunističnega voditelja, odporen pa je tudi na eksplozivna sredstva.

V spodnji galeriji si lahko ogledate fotografije vlaka, s katerim naj bi Kim obiskal Kitajsko.