Nekoliko shujšani Kim Džong Il je od kitajskega odposlanca prejel pismo kitajskega predsednika Hu Džintaa. Foto: Reuters
Nekoliko shujšani Kim Džong Il je od kitajskega odposlanca prejel pismo kitajskega predsednika Hu Džintaa. Foto: Reuters
Vang Džiarui in Kim Džong Il
Kim je Vanga že večkrat sprejel. Foto: Reuters

Kim je visokemu predstavniku kitajske Komunistične partije Vang Džiaruiju zagotovil, da želi "Korejski polotok brez jedrskega orožja in življenje v miru z vsemi", ter izrazil pripravljenost sodelovati s Pekingom pri šeststranskih pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu.

Pogajanja na mrtvi točki
Šestranska pogajanja, na katerih poleg Severne Koreje in Kitajske sodelujejo še Rusija, Japonska, ZDA in Južna Koreja, so obstala zaradi ameriških vprašanj o tem, kako preveriti pretekle jedrske aktivnosti Pjongjanga. ZDA zahtevajo, da Severna Koreja razkrije ves svoj jedrski arzenal. Severna Koreja je to pripravljena storiti le, če bi hkrati potekalo podobno preverjanje v Južni Koreji. "Nikoli, niti v 100 letih, ne bomo prvi pokazali svojega jedrskega orožja, razen če se končata sovražna ameriška politika in jedrska grožnja Severni Koreji," je pred kratkim sporočil predstavnik Pjongjanga.

Po dolgem času spet v javnosti
Srečanje z Vangom je bilo pomembno predvsem zato, ker se je 66-letni Kim pojavil v javnosti in tako Severnim Korejcem in svetu pokazal, da se počuti dobro in ima vajeti države trdno v svojih rokah. Odkar naj bi avgusta lani Kim doživel kap, se ni pojavil na nobenem večjem javnem dogodku, v medijih pa so se nekajkrat pojavile fotografije "ljubljenega vodje" med obiski različnih vojaških objektov ali tovarn, a so bile brez datuma.

Kdo je naslednik?
Zaradi poročil o slabem zdravju severnokorejskega voditelja so se v svetovnih medijih začela ugibanja o tem, kdo ga bo nasledil. Japonski mediji so poročali, da je za svojega naslednika izbral najstarejšega sina, severnokorejski da je izbral tretjega, najmlajšega sina, med mogočimi nasledniki pa sta se omenjala še vodja vojaške obveščevalne službe in Kimov svak.

T. V.