Džanga je bil enkrat že žrtev čistke pred okoli desetimi leti, a se je nato vrnil in poskrbel za prenos oblasti na Kim Džong Una. Foto: EPA
Džanga je bil enkrat že žrtev čistke pred okoli desetimi leti, a se je nato vrnil in poskrbel za prenos oblasti na Kim Džong Una. Foto: EPA

Džang Song Tek je veljal za drugega človeka v skrivnostni in izolirani državi. Po smrti prejšnjega voditelja Kim Džong Ila je bil zadolžen, da poskrbi za gladek prenos oblasti na sina, ta pa ga je dal zdaj usmrtiti le nekaj dni pred drugo obletnico svojega vladanja.

Državna tiskovna agencija KCNA je sporočila, da je Džang na sojenju pred vojaškim sodiščem priznal, da je skušal strmoglaviti oblast, zato so ga takoj usmrtili. V dolgem opisu grehov so ga med drugim obtožili izdaje in napisali, da je bil "slabši od psa".

V začetku tedna je KCNA presenetljivo prikazal dramatične fotografije, na katerih je videti, kako so ga odstranili s partijskega zasedanja, kjer je bil prisoten tudi Kim Džong Un.

Džang je bil poročen s teto mladega voditelja in sestro Kim Džong Ila. Zasedal je položaj podpredsednika nacionalne obrambne komisije in več položajev v vladajoči delavski stranki. Večkrat je bil opažen v prisotnosti Kim Džong Una in po mnenju opazovalcev je bil on tisti, ki je v ozadju vlekel vse niti.

Kim utrjuje oblast
Z njegovo odstranitvijo je Kim Džong Un nedvomno skušal rojakom pokazati, da je sposoben in močan voditelj, ki ima vse pod nadzorom, s čimer naj bi še bolj utrdil oblast. Po mnenju poznavalcev zadnja čistka dokazuje, da je Severna Koreja zelo nestabilna in da se v ozadju odvija boj za oblast.

Po novici o čistki je južnokorejska predsednica Park Geun Hje sporočila, da severna soseda izvaja "vladavino terorja", da bi utrdila položaj Kima. Po njenih besedah bodo zaradi tega nemirni odnosi med sprtima sosedama verjetno postali še bolj nestabilni.