Kitajska je 16 evropskim voditeljem v praksi demonstrirala svoje hitre vlake: premier Li Kečjang jih je gostil med polurno vožnjo iz Sužova do 100 km oddaljenega Šanghaja. Foto: Reuters
Kitajska je 16 evropskim voditeljem v praksi demonstrirala svoje hitre vlake: premier Li Kečjang jih je gostil med polurno vožnjo iz Sužova do 100 km oddaljenega Šanghaja. Foto: Reuters
Kitajski premier Li Kečjang in slovenski premier Miro Cerar v Sužovu
Miro Cerar je bil eden izmed 16 državnih voditeljev iz Srednje in Vzhodne Evrope, ki so se udeležili 4. vrha s Kitajsko. Foto: Reuters
Srbski premier Aleksandar Vučić in kitajski premier Li Kečiang
Sodeč po fotografijah je demonstracija pustila velik vtis na evropske državnike. Najbolj je bil nasmejan srbski premier Aleksandar Vučić, ki je podpisal dogovor o zgraditvi proge Beograd-Budimpešta, po kateri bodo kitajski hitri vlaki v dveh urah povezali prestolnici sosednjih držav. Foto: Reuters
Cerar na Kitajskem

Slovenski premier je obiskal prestižno pekinško univerzo za tuje študije, kjer med drugim poučujejo tudi slovenščino, in predaval o izzivih, s katerimi se spoprijema Evropska unija.

Kitajcem gradnja hitre proge Beograd-Budimpešta
Visoki politiki srednje- in vzhodnoevropskih držav so v sredo sodelovali na zasedanju v mestu Sužov na zahodu Kitajske. Nato so se evropski voditelji v spremstvu predsednika kitajske vlade Li Kečjanga s hitrim vlakom, enim od simbolov hitrega gospodarskega napredka Kitajske, odpeljali do bližnjega Šanghaja.

Pred tem so predstavniki Kitajske, Madžarske in Srbije podpisali sporazum o začetku modernizacije železniške proge Beograd-Budimpešta, ki bo zgrajena v naslednjih dveh letih, vlaki pa bodo po njej vozili s hitrostjo 200 kilometrov na uro. Kitajski mediji sicer ocenjujejo, da je sodelovanje Kitajske s srednje- in vzhodnoevropskimi državami postalo ena od prioritet kitajske zunanje politike.

Pahor zavrnil Kitajce zaradi "socialne bombe"
V tem okviru je Kitajska izrazila pripravljenost, da sodeluje pri razvoju pristanišča Koper in železniškega omrežja v Sloveniji, kar je zdaj že dolgoletna želja Pekinga, od česar jih ni odvrnila niti afera z objavo tonskih zapisov z neformalnega druženja takratnega premierja Boruta Pahorja z novinarji. Leta 2011 se je zdajšnji predsednik države pritoževal, da je kitajska vlada ponudila do 10 milijard evrov za nakup Slovenskih železnic in gradnjo hitrih prog. A pod pogojem, da gradnjo od načrtovanja do izvedbe izvedejo kitajska podjetja s kitajskimi delavci. Pahor je novinarjem dejal, da je zavrnil ponudbo, saj bi prihod 25 tisoč kitajskih delavcev in morebitno združevanje družin prineslo socialno bombo, ki je Slovenija naj ne bi prenesla.

Ob obisku študentov slovenščine o beguncih
Predsednik slovenske vlade Cerar je v četrtek dopoldne obiskal pekinško univerzo za tuje študije, kjer poučujejo slovenščino. Rektor in vodstvo univerze so delovanje slovenskega lektorata, v okviru katerega se 20 kitajskih študentov uči slovenščine, ocenili za zelo uspešno.

Cerar je študentom predaval o izzivih, s katerimi se spoprijema EU, v središču zanimanja pa je bila sedanja prebežniška kriza v Evropi. Premier Cerar je med drugim dejal: "Po eni strani moramo sprejeti določeno število beguncev v Evropo tako zaradi humanitarnih razlogov kot tudi zaradi naših potreb, ker se evropsko prebivalstvo stara. Po drugi strani pa ne moremo sprejeti vseh beguncev in migrantov, ki hočejo v Evropo. V tem trenutku jih je preveč. Vsi, ki hočejo v Evropo, ne bodo našli zaposlitve, kar bo povzročilo dodatne težave."

Premier Cerar se bo v četrtek popoldne udeležil sprejema, ki ga bo za udeležence konference priredil kitajski predsednik Ši Džinping.

Cerar na Kitajskem