Dve kitajski orjaški pandi bosta odslej živeli v Tajvanu. Foto: epa
Dve kitajski orjaški pandi bosta odslej živeli v Tajvanu. Foto: epa
Čen Šujbjan
Tajvanski predsednik je kitajska voditelja povabil na otok. Foto: epa

Peking je poleg tega ponudil umik carin za več kot deset vrst sadja iz Tajvana in je pripravljen uvoziti šest dodatnih vrst, tako da bi se skupno število povečalo na 18.

Za ukrepe se je Kitajska odločila ob koncu osemdnevnega obiska voditelja tajvanske opozicijske stranke Kuomintang Ljena Čana. Kljub temu jih morajo sprejeti še tajvanske oblasti, ki na podobne geste gledajo z določeno skeptičnostjo.

Tajpej ne želi pogojevanja
Predstavnik Tajvana za odnose s Kitajsko Joseph Vu je dejal, da Tajpej ne bo sprejel pand, če bo Peking njun prihod pogojeval z nadaljnjim zmanjševanjem suverenosti otoka. Kitajska in Tajvan sta se o prihodu pand od leta 1992 pogovarjala najmanj desetkrat, vendar dogovora niso dosegli.

Čenovo povabilo
Kljub temu je tajvanski predsednik Čen Šujbjan povabil kitajskega predsednika Huja Džintaa in premierja Vena Džjabaa na obisk Tajvana, da bi razjasnili nesporazume. "Kitajska ne razume najbolje Tajvana, zato so se v preteklosti zgodili številni nesporazumi," je dejal Čen.

Leta 2004 je Kitajsko obiskalo 3,7 milijona Tajvancev, medtem ko je v nasprotni smeri potovalo zgolj 145 tisoč Kitajcev.