Ši Džinping in Hasan Ruhani sta napovedala tesnejše sodelovanje Kitajske in Irana. Foto: EPA
Ši Džinping in Hasan Ruhani sta napovedala tesnejše sodelovanje Kitajske in Irana. Foto: EPA

Ši Džinping je na turneji v bližnjevzhodni regiji, od katere je Kitajska odvisna zaradi uvoza nafte. Največ nafte Iran po navedbah francoske tiskovne agencije AFP izvozi prav na Kitajsko. Predsednik bo obiskal še Savdsko Arabijo in Egipt, cilj obiskov pa je okrepiti gospodarsko navzočnost in odnose s Teheranom, Riadom in Kairom, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V Teheranu sta kitajski in iranski predsednik podpisala 17 sporazumov s področij politike, gospodarstva, varnosti in jedrske energije. Ruhani je ob tem dejal, da sta podpisala "celovit dokument za 25 let strateških odnosov". Razpravljala sta tudi o boju proti terorizmu, o varnostnih vprašanjih in nestabilnosti v bližnjevzhodni regiji.

Sledi še srečanje s Hamenejem
Džinpinga na obisku v Iranu spremljajo trije namestniki premierja, šest ministrov in velika gospodarska delegacija. Srečal se bo tudi z iranskim vrhovnim verskim voditeljem, Ajatolo Alijem Hamenejem.

Kitajski predsednik je Iran obiskal prvič po 14 letih. Obiska pa je sledil kmalu po uveljavitvi jedrskega sporazuma velesil s Teheranom. Kitajska je po uveljavitvi sporazuma odpravila večino gospodarskih in finančnih sankcij proti tej islamski republiki. Džinping je tudi prvi voditelj, ki je obiskal Iran po odpravi mednarodnih sankcij.