Iran mora med drugim znižati zaloge obogatenega urana. Foto: EPA
Iran mora med drugim znižati zaloge obogatenega urana. Foto: EPA

Zgodovinski sporazum med drugim določa, da mora Iran znižati zaloge obogatenega urana z 12.000 kilogramov na 300 kilogramov. Reaktor v Araku, ki ga poganja težka voda in iz katerega so pridobivali plutonij - iz katerega bi bilo mogoče narediti jedrsko bombo - pa bodo predelali v reaktor na lahko vodo.

Zunanji ministri Irana in šesterice velesil (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija, Nemčija) so 14. julija dosegli sporazum, ki bo končal 13-letni jedrski spor z Iranom. Ta je privolil v stroge omejitve svojega jedrskega programa in mednarodni nadzor jedrskih dejavnosti, v zameno pa bodo odpravljene gospodarske in finančne sankcije proti njemu. Iran pa lahko ob upoštevanju dogovora računa na odpravo vseh gospodarskih sankcij proti njemu.

Dvig ekonomskih in finančnih sankcij proti Iranu
Ameriški predsednik Barack Obama je svoji administraciji že odredil, naj sprejme ukrepe za umik sankcij proti Iranu. "Odrejam vam, da sprejmete vse potrebne dodatne ukrepe za zagotovitev takojšnje in učinkovite implementacije zavez ZDA, navedenih v skupnem celovitem izvedbenem načrtu, ter v skladu z ameriško zakonodajo," je sporočil Obama.

Tudi iz Bruslja so danes sporočili, da je Svet Evrope sprejel pravno podlago za dvig ekonomskih in finančnih sankcij proti Iranu. Ta bo začela veljati, ko Iran izpolni svoje obveznosti iz dogovora. Mogherinijeva in Zarif sta sprejem pravne podlage označila za še en pomemben korak proti dnevu implementacije.

Izvajanje dogovora bo nadzoroval IAEA
Posamezne točke "skupnega celovitega izvedbenega načrta" (JCPOA) bo strogo nadzorovala Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA). Če bo organizacija - verjetno na začetku leta 2016 - potrdila skladnost, bodo sankcije odpravljene. Ta dan bo veljal za "dan implementacije". V primeru težav bo rešitve iskala skupna komisija oziroma odbor, ki bo sestavljen iz zastopnikov vseh udeleženih držav. Ta odbor ima v ponedeljek na Dunaju ustanovno sejo.

Medtem je Iran danes IAEA obvestil, da bo spoštoval dodatni protokol, ki bo zagotovil inšpektorjem kar se da najboljši dostop do jedrskih objektov, kar je nadaljnji korak v izvajanju zgodovinskega dogovora, so sporočili iz jedrske agencije.