Policija v Hošiminhu na jugu Vietnama nadzira protest. Foto: Reuters
Policija v Hošiminhu na jugu Vietnama nadzira protest. Foto: Reuters
Vietnamski protestniki med vdorom v kitajsko tovarno. Foto: Reuters
Kitajska evakuira svoje državljane

Kitajska je sporočila, da je v Vietnam napotila pet ladij, ki naj bi na varno pripeljale še več njenih državljanov. V izgredih, ki jih je minuli teden sprožila odločitev Pekinga, da svojo naftno ploščad v Južnokitajskem morju prestavi na območje, ki si ga lasti tudi Vietnam, sta umrla dva človeka.

Protikitajski izgredi v Vietnamu so najhujši v tej državi v več desetletjih. Tarča napadov množic so podjetja v tuji lasti, predvsem kitajski. V številnih vietnamskih mestih so že pred tednom dni potekali množični protesti, v torek pa so izbruhnili še izgredi, v katerih so jezni vietnamski delavci zažigali in drugače opustošili kakih sto tovarn, plenili blago ter napadali pisarne in varnostnike.

Vietnamske oblasti preprečujejo nadaljevanje nemirov
Aktivisti v Vietnamu so tudi za danes načrtovali nove proteste proti "kitajski agresiji", a so jim varnostne sile to preprečile. Več sto njihovih pripadnikov, tako v uniformah kot navadnih oblačilih, je omejilo dostop do ulic, ki vodijo do kitajskega veleposlaništva v Hanoju in drugih predvidenih prizorišč protestov v prestolnici.

Kot na spletu objavljajo aktivistične skupine, je policija preprečila proteste tudi v drugih mestih in prijela več aktivistov. Vlada je že pred tem odredila lokalnim oblastem, naj okrepijo varnost in že v kali zatrejo današnje morebitne demonstracije.

V jedru spora ozemlje
Zadnje nemire je sprožila odločitev Pekinga, da kitajsko naftno ploščad prestavi na območje, ki si ga lasti Vietnam, s tem pa se je razplamtela dlje časa tleča sovražnost med sosednjima državama, ki sta se v preteklosti zaradi ozemeljskih sporov že zapletli v konflikte.

Kitajska si Južnokitajsko morje lasti skoraj v celoti, posamezne dele tega morja pa imajo za svoje tudi druge azijske države, poleg Vietnama še Brunej, Malezija, Filipini in Tajvan. Ozemeljski spor med Kitajsko in Vietnamom se bije predvsem na območju otočij Paracel in Spratly.

Kitajska evakuira svoje državljane