"Zapletenost in negotovost zunanjega okolja naraščata. Težave moramo premagati in si prizadevati za nadaljnje spodbujanje rasti zunanje trgovine," je najnovejše podatke komentiral namestnik ministra za carinsko upravo Vang Lingdžun.

Izvoz se je lani zmanjšal za 4,6 odstotka, prav tako je bil nižji uvoz, in sicer za 5,5 odstotka, podatke povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Trgovina med Kitajsko in Rusijo je lani po podatkih kitajske carinske službe dosegla več kot 240 milijard dolarjev, kar je preseglo cilj 200 milijard dolarjev, ki sta ga državi zastavili na lanskih dvostranskih srečanjih. Številka je rekordna za obe državi, ki sta politične in gospodarske odnose zbližali od invazije Rusije v Ukrajini leta 2022.

Peking je bil zaradi stališča do voljne v Ukrajini deležen številnih kritik zahodnih držav, a Kitajska vztraja pri nevtralnosti, invazije Moskve pa ne želi kritizirati.

Blagovna menjava med državama je bila medletno višja za 26,3 odstotka.

Nasprotno se je blagovna menjava med ZDA in Kitajsko lani zmanjšala za 11,6 odstotka na 664 milijard dolarjev, kar je prvi padec po letu 2019, še poroča AFP.

Šibko povpraševanje po blagu iz tujine se odraža tudi na kitajskem indeksu cen življenjskih potrebščin (CPI), ki je decembra padel za 0,3 odstotka. Gre za tretji zaporedni mesečni padec. Po poročanju AFP-ja gre za najdaljši niz padcev inflacije na Kitajskem od oktobra 2009.

Po podatkih kitajskih statistikov je celoletna inflacija lani v povprečju znašala 0,2 odstotka.