Ši z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Foto: EPA
Ši z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Foto: EPA

Bloomberg je s pomočjo javno dostopnih podatkov sestavil spisek investicij Šijeve družine v skupni vrednosti 376 milijonov dolarjev. Šijeva širša družina, v glavnem sestrične in zeti, ima po navedbah poročila v lasti del 1,73 milijarda dolarjev vredne družbe redkih kovin in del tehnološke družbe, finančno pa so povezani tudi z vodilnimi podjetji v sektorju nepremičnin.

V poročilu je navedeno, da niti Ši, ki bi moral biti konec leta imenovan za vodjo vladajoče Komunistične stranke, marca 2013 pa tudi za novega kitajskega predsednika, niti njegova žena in hčerka niso povezani z niti eno izmed teh investicij, kot tudi, da ni nobenih dokazov o nezakonitem ravnanju Šija ali njegove družine.

Neprijetno razkritje
Ta novica, ki kaže, da ima kitajska elita dostop do bogastva in da je razlika med bogatimi in siromašnimi vse večja, je vseeno spodbudila Peking, da onemogoči dostop do vseh strani Bloomberga na kitajskem ozemlju.

A cenzorji so šli še korak dalje in onemogočili možnost iskanja Šijevega imena na spletu in na mikroblogih, še naprej pa so nedostopne vse strani agencije Bloomberg.

Odkritje je prišlo v neprimernem času, ko se komunistična stranka spopada z vse težjimi vprašanji, kako lahko njeni voditelji, ki prejemajo ministrske plače slabih 10.000 evrov letno, živijo tako razkošno.
Kitajskim oblastnikom je prepovedano kopičenje večjega bogastva, 59-letni Ši pa si je skrbno zgradil sloves transparentnega vladanja, zato bi bilo lahko Bloombergovo poročilo zanj precej škodljivo. Poleg tega so pri Bloombergu razkrili še, da njegova hčerka Ši Mingze pod psevdonimom študira na prestižni univerzi Harvard.