Sudanska vlada naj bi v Darfurju uporabljala tudi kitajsko orožje. Foto: EPA
Sudanska vlada naj bi v Darfurju uporabljala tudi kitajsko orožje. Foto: EPA

Program Panorama TV, ki se je podal globoko v puščave zahodnega Darfurja, je v nemirni sudanski provinci posnel kitajski tovornjak, ki naj bi bil v rokah ene od darfurskih uporniških skupin, ki jih je zajela sudanska vlada, prevažali pa naj bi orožje sudanske vlade. Prav tako so odkrili, da naj bi Kitajci usposabljali pilote, ki v Darfurju upravljajo kitajska vojaška letala A5 Fantan.

Na odkritje se je že odzvala Kitajska, ki pa ni želela komentirati najnovejših dokazov, saj trdijo, da spoštujejo vse mednarodne dogovore. Če bi se izkazalo, da Kitajska resnično pomaga sudanski vladi, bi bila to odkrita kršitev embarga Združenih narodov. Ta namreč od držav članic mednarodne organizacije zahteva, da nikakor ne smejo vojaško pomagati nobeni strani v vojni v Darfurju, kjer je umrlo že več kot 300.000 ljudi, najmanj dva milijona ljudi pa je zapustilo svoje domove.

Kitajska izvažala opremo v Sudan
Kitajska naj bi leta 2005 v Sudan izvozila več tovornjakov. Tovornjake so iz tovarne takoj prepeljali v Sudan, kjer so jih predali obrambnemu ministrstvu. Združeni narodi so pred tremi leti sicer sprožili preiskavo v Sudanu, a kitajskih tovornjakov niso našli. "Nismo imeli dostopa do vojaških skladišč sudanske vlade, zato nismo mogli ničesar preveriti," je povedal eden od članov ekipe ZN-a.

B. T.