Kitajsko gradnjo umetnih otokov je maja letos takole ujelo filipinsko letalo. Foto: Reuters
Kitajsko gradnjo umetnih otokov je maja letos takole ujelo filipinsko letalo. Foto: Reuters

Južnokitajsko morje je zelo pomembna trgovinska pot, saj gre po njem letno kar za pet bilijonov evrov pomorskega prometa, predvsem v Kitajsko in Japonsko ter v nasprotni smeri. Pod njegovim dnom se skrivajo tudi številna naravna bogastva, zato se zanj poleg Kitajske bojujejo tudi Filipini, Brunej, Vietnam, Malezija in Tajvan. Na tem območju zato pogosto prihaja do incidentov.

Kitajska vojska je sporočila, da je vaje izvedla v sredo na več tisoč kvadratnih kilometrih morja. Vojska je bila razdeljena v dve ekipi, ki sta se morali odzvati na več različnih scenarijev, eden je bil tudi napad na trgovsko ladjo tretje države. Vojaške ladje so vadile tudi odzive na raketne napade in usklajenost delovanja s podmornicami ter bojnimi letali.

Kitajska takšne akcije v Južnokitajskem morju redno izvaja, v nedeljo pa je tamkajšnje obrambno ministrstvo sporočilo, da je urjenje na omenjenem območju izvedla tudi mornarica.

Kritike ZDA
Na kitajske poteze so se že odzvali v ZDA. Poveljnik ameriške tihomorske flote je posvaril pred morebitno oboroževalno tekmo v Južnokitajskem morju, v katero bi lahko Kitajska pahnila vso regijo. Washington je že večkrat kritiziral tudi kitajsko sporno gradnjo umetnih otokov ter gradnjo oporišča na otočju Spratly, zato okoli omenjenega otočja izvaja redni pomorski in zračni nadzor. Prejšnji mesec so ameriški bombniki B-52 leteli popolnoma blizu nekaterih umetnih otokov, konec oktobra pa se je ameriški rušilec enemu izmed njih približal na samo 12 pomorskih milj.