Ladja USNS Bowditch je raziskovala v Južnokitajskem morju in izpustila podvodno sondo. Foto: Reuters
Ladja USNS Bowditch je raziskovala v Južnokitajskem morju in izpustila podvodno sondo. Foto: Reuters

Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da so ZDA Kitajski izdale uradno zahtevo za izročitev podvodne sonde, ki je bila zasežena v mednarodnih vodah. Plovilo so zasegli v mednarodnih vodah približno 50 milj od zaliva Subic na zahodni obali filipinskega otoka Luzon.

Sonda je izvajala meritve slanosti in temperature, s pomočjo katerih kartirajo podmorske kanale, je pojasnil predstavnik ZDA. Podatki so del programa za začrtanje podvodne poti. Dodal je, da je sonda v lasti ameriške mornarice, a jo upravljajo civilisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. ZDA so dejale, da je bilo jasno označeno, da se ne sme odstraniti iz vode in da je v ameriški lasti.

Napetosti v regiji se stopnjujejo
Incident se je zgodil ob stopnjevanju napetosti v Južnokitajskem morju, ki si ga Kitajska lasti skoraj v celoti. Dele morja, po katerem potekajo pomembne mednarodne trgovske poti, si lastijo tudi Filipini, Brunej, Malezija, Vietnam in Tajvan.

Obenem zaseg povečuje tudi napetosti in negotovosti v odnosih med ZDA in Kitajsko. Sondo so zasegli za tem, ko so Američani objavili nove satelitske posnetke, ki jih je v sredo objavilo ameriško miselno vozlišče AMTI. Ti so razkrili, da je Kitajska na sedmih otokih na otočju Spratly namestila velike protiletalske topove in druge oborožitvene sisteme.