Peking želi doseči trajnostno gospodarsko rast in večji vpliv tržnih sil. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Peking želi doseči trajnostno gospodarsko rast in večji vpliv tržnih sil. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Kitajski kongres
Kitajski ljudski kongres sprejema zakone, spreminja ustavo, potrjuje vlado, sprejema proračun ter razpravlja o razmerah v državi. Vse pomembne odločitve pred tem sprejmejo v ožjem vodstvenem krogu, v vplivnem političnem biroju komunistične stranke. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Skoraj tri tisoč delegatov najvišjega organa v državi je po enajstdnevnem zasedanju kot običajno z veliko večino potrdilo načrtovano gospodarsko politiko Pekinga in tudi predlagani proračun. Načrti za prihodnost predvidevajo večjo vlogo za mala podjetja in tuje vlagatelje. Število področij, kjer so tuje investicije omejene, naj bi se zmanjšalo za polovico.

Manj države več trga
Premier napoveduje manj države in več trga. "A to ne bo preprosto," je povedal na dvourni novinarski konferenci po zaključku kongresa. Posvaril je tudi pred nasprotovanjem interesnih skupin, ki so po njegovih besedah zaradi načrtov vlade besne. Peking namreč vztraja pri izvedbi svojih načrtov, saj želi doseči trajnostno gospodarsko rast in večji vpliv tržnih sil. Vlada mora najti pravo razmerje med rastjo in prizadevanji v smeri strukturnih sprememb. "Izpolniti moramo oba cilja," je poudaril Li.

Je pa premier Li spomnil, da v zadnjih letih kitajske oblasti niso sprejemale veliko stimulativnih ukrepov, zato je manevrski prostor za kaj takega še relativno velik. Zadolževanje je pod nadzorom, Kitajska pa je v položaju, ko se lahko spopade s "sistemskimi in regionalnimi finančnimi tveganji".

Ostro proti korupciji in onesnaževanju okolja
Za zmanjšanje onesnaževanja okolja je Li napovedal ukrepe na področju energetike in visoke kazni za onesnaževalce. "Naš napredek je daleč od tega, da bi izpolnil pričakovanja prebivalstva," je bil realen.

Vlada napoveduje tudi nadaljevanje politike ničelne tolerance korupcije. Li pa se je dotaknil tudi načrtov za počastitev 70. obletnice konca druge svetovne vojne, kar bo po njegovem mnenju preizkus za kitajsko-japonske odnose. "Agresija japonske vojske nad kitajskim ljudstvom je prinesla neizrekljivo trpljenje in tudi ljudje na Japonskem so bili žrtve te vojne," je poudaril.

Krepitev izdatkov za obrambo
Proračun, ki ga je podporo okoli 86 odstotkov delegatov, med drugim predvideva precejšnjo krepitev izdatkov za obrambo - za 10,1 odstotka na 886 milijard juanov (okoli 130 milijard evrov). Ob napetostih glede otokov v Vzhodno- in Južnokitajskem morju kitajske sosede načrte o povečevanju obrambnih izdatkov gledajo z zaskrbljenostjo. Povečanje je manjše kot v letu prej, ko je bilo 12,2-odstotno, a ga že peto leto zapored merijo z dvomestno številko. Ob tem pa so dejanski izdatki po mnenju strokovnjakov še za polovico večji, saj so za obrambo pogosto namenjena tudi sredstva iz postavk, kot so razvoj in raziskave.

Priložnost za kitajsko-japonske odnose
"Letošnje leto predstavlja tako preizkus kot priložnost za kitajsko-japonske odnose. Če se lahko voditelji na Japonskem neposredno spoprimejo z zgodovino in ohranijo konsistentnost, obstaja priložnost za nadaljnjo rast v medsebojnih odnosih," je poudaril Li. To bi ustvarilo tudi ugodne pogoje za krepitev gospodarskega sodelovanja med drugim in tretjim največjim svetovnim nacionalnim gospodarstvom.

Sicer pa je premier zagotovil, da bo Peking "odločno" branil svoje državljane, ki živijo blizu meje z Mjanmarom. Tam je namreč bomba, ki jo je odvrglo mjanmarsko bojno letalo, v petek ubila pet ljudi na kitajskem ozemlju. Kitajska je po incidentu na območje poslala svojo letalsko patruljo in na pogovor poklicala mjanmarskega veleposlanika v Pekingu Tit Lin Ona ter izrazila svoj protest zaradi smrti.

Sprememba družinske politike
Premier se je dotaknil še vprašanja družinske politike in tudi na tem področju pustil odprte možnosti za spremembe. Dozdajšnje sproščanje politike enega otroka ni prineslo večjega števila rojstev, zato vlada razmišlja o dodatnih spremembah. Sprememba zakonodaje iz leta 2013 dovoljuje staršem drugega otroka, če je bil vsaj eden izmed staršev edinec.