Foto:
Foto:
Tajvanski zagovorniki referenduma o odcepitvi

Po Vejevem mnenju gre le za krinko demokracije. Sicer pa Kitajska razume zahteve tajvanskega ljudstva po demokraciji in se zavzema za mirno združitev s Tajvanom.

Kitajski premier Ven Džjabao je zatrdil, da Peking ne bo nikoli pristal na samostojnost Tajvana. Ven je Tajvan opozoril po sinočnjem srečanju z generalnim sekretarjem ZN-a Kofijem Annanom. Annan je potrdil, da Združeni narodi zagovarjajo teritorialno neločljivost Kitajske in Tajvana. Druge teme njunega pogovora so bili še Irak in vprašanje Severne Koreje.

Ven bo obiskal še Boston in Washington, kjer se bo sešel tudi s predsednikom Georgeem Bushem. Kitajskega premierja spremlja tudi močna gospodarska delegacija.

Tajvan stopnjuje osamosvojitvene zahteve
Nedavno sprejeti zakon o ustavnem referendumu naj bi bil omejujoč, zato ga bodo skušali spremeniti, kar bo še bolj razjezilo Kitajsko. Zakon naj bi ljudem ne omogočal začetek postopka za razpis ustavnega referenduma - kar pa je protiustavno, trdijo člani vladnega kabineta.

Predlog sprememb bodo v sredo predali v parlament, ta pa ima na voljo 15 dni, da o njem glasuje. Če zanj glasuje več kot pol poslancev, so spremembe sprejete.