Foto: DZ/Borut Peršolja, Matija Šušnik
Foto: DZ/Borut Peršolja, Matija Šušnik

Slovenski evropski komisarji za zdaj niso zasedli katerega izmed najbolj prestižnih mest v Evropski komisiji. Toda prejšnja slovenska evropska komisarka Violeta Bulc se lahko pohvali, da je bila med najbolj obdarovanimi komisarji. Kot je razvidno iz seznama protokolarnih daril (do konca leta 2018), ki jih je prejela prejšnja komisarska ekipa, ki jo je vodil Jean-Claude Juncker, sta največ daril prejela predsednik komisije Juncker in nekdanja komisarka za trgovino Cecilia Malmström, ki sta prejela po 17 daril. Bulčeva je na tretjem mestu s 15 darili.

Kaj je med svojim delovanjem v Evropski komisiji prejela slovenska komisarka, ki je bila pristojna za resor transporta? Prvo darilo, ki ga je prejela, je bilo slovensko, in sicer kar 27 uokvirjenih slovenskih slik. Katarski minister za promet in komunikacije jo je leta 2015 obdaroval z biserno ogrlico, uhani in uro. Poleg tega je od Katarcev prejela tudi kristalnega konjička Swarovski in leto pozneje še eno zapestno uro (šlo naj bi za znamko Bulgari v vrednosti okoli 7000 evrov). Združeni arabski emirati so ji, denimo, podarili pisalo Mont Blanc, Japonci leseno glasbeno skrinjico Orfej, milanski župan pa ji podaril majhen akvarel milanske opere Teatro Alla Scala.

Morda najuporabnejše darilo, ki je prejela Bulčeva, je bila tablica Apple i-Pad Pro 128 GB, ki jo je prejela od nadzornikov evropskega neba Eurocontrola.

Uporabnejša darila evropskim funkcionarjem sicer včasih zmotijo tudi evropske poslance, ki v tem vidijo tudi poskuse lobiranja, da bi bili komisarji bolj naklonjeni željam korporacij. Podobna, vsaj na videz ne ravno prokolarna darila so dobili tudi nekateri drugi evropski komisarji. Komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je v dar dobila vrhunske slušalke Bang & Olufsen BeoPlay H9 Over. Nekateri komisarji pa so bili obdarjeni s sončnimi očali Ray Ban.

V drobovju palače Evropske komisije so prostori, kjer končajo protokolarna darila, ki jih dobijo evropski komisarji. Foto: EPA
V drobovju palače Evropske komisije so prostori, kjer končajo protokolarna darila, ki jih dobijo evropski komisarji. Foto: EPA

Jama Ali babe

Etične zapovedi EU-ja komisarjem sicer prepovedujejo sprejemanje daril, vrednih nad 150 evrov, vendar jih, da se izognejo diplomatskim nevšečnostim, vseeno javno sprejmejo. Vsa tovrstna darila morajo biti prijavljena, vendar jih komisarji lahko, kot navaja portal, ki podrobneje spremlja bruseljsko politično sceno Politico.eu, lahko uporabljajo med svojim mandatom. Ob koncu mandata v Bruslju pa jih nato izročijo protokolarni službi.

Uradna darila so lahko predana tudi dobrodelnim akcijam ali prodana na dražbi. Vendar to ne velja za darila, ki so jih podarili voditelji ali visoki predstavniki držav, saj bi bili lahko prizadeti oz. užaljeni, če bi se bruseljski uradniki tako rešili njihovih daril. Ali pa so darila preveč nenavadna ali kičasta, da ne obstaja druga možnost, kot da končajo v posebnih prostorih palače Berlaymont, kjer domuje Evropska komisija. Kot navaja Politico, naj bi te prostore tamkajšnji uslužbenci slikovito imenovali jama Ali babe.

Diplomatska darila pa naj bi bila na dražbi sicer večinoma prodana prek združenja žensk v Bruslju Femmes d'Europe. ki ga je ustanovila hči Winstona Churchilla, zdaj pa ga vodi žena prvega podpredsednika komisije Frans Timmermans.

Darila zanemarljive vrednosti do 25 evrov

Kakšna protokolarna darila podarja predsednikov urad?

"Protokol Vlade Republike Slovenije ob državniških in uradnih obiskih poskrbi, da se voditelju države izroči protokolarno darilo, katerega vrednost po sklepu vlade ne presega višine zadnje uradno objavljene bruto povprečne plače na zaposlenega v Sloveniji. Seveda pa se pri podarjanju daril upoštevajo navodila po varčevanju in že vrsto let se voditeljem države ob državniških in uradnih obiskih načeloma podarjajo darila nižjih vrednosti."

Podobne, še celo nekoliko strožje omejitve pri sprejemanju daril veljajo, tudi za slovenske politične funkcionarje. V skladu s protikorupcijskim zakonom morajo vsi državni in drugi organi ter organizacije voditi sezname daril, katerih vrednost presega 25 evrov, in podatke vsako leto do konca marca posredovati KPK-ju, ki sezname nato objavi na svoji spletni strani.

Sicer pa lahko slovenski funkcionarji prejemajo protokolarna darila in darila ob posebnih priložnostih, ki ne presegajo vrednosti 75 evrov oz. njihova skupna vrednost v posameznem letu ne sme presegati 150 evrov, če so prejeta od iste osebe. V nobenem primeru pa kot darilo manjše vrednosti ne smejo sprejeti denarja, vrednostnih papirjev ali dragocenih kovin.

Največ protokolarnih in drugih daril vsako leto prejme predsednik republike Borut Pahor, in kot pojasnjujejo v njegovem uradu, se darila ustrezno strokovno obdelajo, hranijo in so na

ogled javnosti v čim večji možni meri, tako v obliki stalnih ali priložnostnih tematskih razstav.

"Za dobrodelne namene izbiramo darila zanemarljive vrednosti, ki jih v skladu z zakonom in pravilnikom ni treba vpisati v seznam daril," pravijo v uradu predsednika republike.

Predsednik Borut Pahor svoja protokolarna darila predstavlja ob dnevih odprtih vrat predsedniške palače. Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)/STA za UPRS
Predsednik Borut Pahor svoja protokolarna darila predstavlja ob dnevih odprtih vrat predsedniške palače. Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)/STA za UPRS
DZ o izboru protokolarnih daril

Pri izbiri protokolarnih daril veljajo merila glede na položaj in status državnika ter članov delegacije. Ob tem v največji možni meri upoštevamo še gostovo področje delovanja, narodnost, vero, interese oz. hobije. Slovenska protokolarna darila so izdelana v Republiki Sloveniji in predstavljajo slovensko kulturno dediščino. Gostitelj praviloma izroči glavnemu gostu eno glavno darilo v imenu države, ki je skromnejše kot darilo, ki ga izroči gost. Če gost gostitelju ne izroči darila, načeloma tudi gostitelj ne izroči darila gostu.

Darila postala del muzejskih zbirk

Večina protokolarnih daril, ki so jih v svojih mandatih prejeli nekdanji predsedniki republike Milan Kučan, Janez Drnovšek in Danilo Türk, je zdaj shranjena v muzejih.

Zbirko daril nekdanjega predsednika Milana Kučana tako hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije, medtem ko je predsednikov urad zbirki daril Janeza Drnovška in Danila Türka predal Centru vojaških šol – Kadetnici v Mariboru, kjer sta na ogled obiskovalcem. Darila zdajšnjega predsednika republike Boruta Pahorja pa so zdaj na ogled v prostorih predsedniške palače.

Svoj izbor protokolarnih daril ima razstavljen tudi državni zbor, in sicer v vitrinah v preddverju balkona velike dvorane državnega zbora.