Odstop premierja Ponte ni zadovoljil protestnikov, saj so se ti v še večjem številu zbrali na ulicah in zahtevajo nove volitve in obračun s korupcijo. Foto: Reuters
Odstop premierja Ponte ni zadovoljil protestnikov, saj so se ti v še večjem številu zbrali na ulicah in zahtevajo nove volitve in obračun s korupcijo. Foto: Reuters
Victor Ponta napovedal odstop

Množični spontani protesti, ki jih ne vodi nobena stranka ali organizacija, so potekali tudi po drugih večjih romunskih mestih, kot so Cluj, Timisoara in Constanta. Zahteve protestnikov so enotne: predčasne volitve in reforme, usmerjene proti korupciji v politiki.

Tragedija pripeljala protestnike na ulice
Na ulice je pretežno mlade Romune pripeljala petkova tragedija, ko je v požaru v nočnem klubu v Bukarešti umrlo 32 ljudi. Številni prebivalci romunske prestolnice so prepričani, da so zaradi korupcije zanemarili varnostne ukrepe, kar je pripeljalo do tragedije. Javna jeza se je usmerila proti politični eliti, zlasti predsedniku vlade Victorju Ponti, ki mu že od poletja sodijo zaradi korupcije.

Po mesecih pozivov Ponta presenetil z odstopom
V sredo je Ponta, vodja levosredinskih Socialdemokratov, sicer odstopil in pri tem jezne protestnike nagovoril, da bo njegov odstop zadovoljil ljudi, ki so prišli na ulice. V Romuniji se tudi protestniki čudijo, kako da je Ponta zdaj tako nenadno odstopil, potem ko se je že mesece na vse kriplje poskušal obdržati na oblasti in je zavračal vse pozive k odhodu.

Na Univerzitetnem trgu v središču Bukarešte je tako na tisoče ljudi v sredo vzklikalo: "Ne se bat', država je vstala" in "Pojdite na ulice, če vam je mar". Od junija se vleče sodni proces proti Ponti zaradi korupcije, predsedniku Klausu Iohannisu pa vse od takrat ni uspelo prepričati političnega nasprotnika, naj prepusti mesto drugemu.

Bo predsednik svetoval predčasne volitve?
Predsednik Iohannis, desnosredinski župan Cluja in odločen borec proti korupciji, je na lanskih volitvah presenetljivo premagal ravno Ponto. Sam Iohannis je proteste pozdravil z besedami, da je tragedija v nočnem klubu prizadela celotni narod. Predsednik se bo v četrtek sestal z romunskimi strankami, da izbere novega mandatarja.

Medtem ko protestniki zahtevajo predčasne volitve, pa vladajoči stranki to zavračata in napovedujeta obstanek vladne koalicije med PSD-jem in UNPR-jem, ki se je nekoč sicer ločil od socialdemokratov Ponte, a je zdaj ključni manjšinski partner. Naslednje parlamentarne volitve bi morale biti v Romuniji sicer šele decembra 2016. Na zadnjih volitvah leta 2012 je premočno s 60 odstotki glasov zmagala široka koalicija, ki jo je vodil Victor Ponta, a Socialno-liberalna unija je razpadla na začetku leta 2014, desnosredinski politiki so zapustili vlado in socialdemokrati so večino obdržali s podporo UNPR-ja in liberalcev.

Victor Ponta napovedal odstop