Razbita stekla v kavarni, ki je bila prizorišče napada. Foto: Reuters
Razbita stekla v kavarni, ki je bila prizorišče napada. Foto: Reuters
Lars Vilks
Švedski karikaturist Lars Vilks, ki je bil med udeleženci seminarja v danski prestolnici. Foto: Reuters
Streljanje na Danskem

Na seminarju, ki je bil po posvečen razpravi o žaljenju verskih čustev in bogokletnosti, je bil prisoten tudi francoski veleposlanik na Danskem Francois Zimeray, pa tudi kontroverzni švedski karikaturist Lars Vilks, avtor spornih karikatur muslimanskega preroka Mohameda. Po poročanju danskih medijev nihče izmed njiju v streljanju ni bil ranjen. So pa bile strelne rane usodne za moškega, starega okoli 40 let.

Veleposlanik Zimeray je po streljanju na Twitterju napisal: "Še sem živ." Medijem je nato dejal: "Na nas so streljali od zunaj. Bila je ista namera kot napad na Charlie Hebdo, a jim ni uspelo priti v lokal."

Vilks je muslimane razburil leta 2007, ko je preroka Mohameda narisal kot psa na krožišču. Teroristična skupina Al Kaida je takrat za njegovo glavo ponudila 150.000 dolarjev nagrade, v več državah na Bližnjem vzhodu pa so izbruhnili protesti. Od takrat živi pod policijsko zaščito.

Napad se je zgodil v kavarni Krudttoenden med predavanjem z naslovom "Umetnost, bogokletstvo in svoboda izražanja". Ta kavarna na severu Köbenhavna je sicer znana po prirejanju džezovskih koncertov. Danski mediji poročajo, da sta storilca uporabljala avtomatsko orožje in da so enega izmed njiju že identificirali. Po besedah prič je en napadalec zbežal peš, drugi pa z avtom znamke polo. Avtomobil so našli nekaj kilometrov severno od prizorišča napada. Østerbro je družinska soseska, kjer je največje igrišče za otroke, streljanje pa se je zgodilo le slabih 200 metrov stran od omenjenega igrišča.

Okolico prizorišča so zavarovali, policija pa preiskuje bližnji park. Policistom pomagajo tudi vojaki. Oblasti so državljane pozvale, naj na družbenih medijih ne objavljajo preveč nepreverjenih govoric in informacij, saj s tem organe le motijo pri delu.

Streljanje na Danskem