Stranka premierja Koizumija je dobila večino v japonskem parlamentu. Foto: EPA
Stranka premierja Koizumija je dobila večino v japonskem parlamentu. Foto: EPA
Kacu Okada
Vodja poražene opozicije je odstopil z mesta predsednika demokratske stranke. Foto: EPA

Po uradnih izidih bodo imeli v 480-članskem parlamentu 296 sedežev, kar je 84 več kot pred volitvami. Zmaga je prepričljiva, saj bo prvič po letu 1990 ena stranka imela večino v spodnjem domu parlamenta.

Liberalci bodo skupaj s koalicijsko partnerico Novi Komeito, ki je prejela 31 glasov, v parlamentu po novem imeli več kot dve tretjini glasov. Opozicijski demokrati so osvojili le 113 sedežev, kar je 62 manj kot na prejšnjih volitvah. Vodja demokratov Kacuju Okada je zaradi poraza že odstopil z mesta predsednika, njegovega naslednika pa naj bi izvolili v soboto.

Volitev se je udeležilo 67,5-odstotka volivcev, po objavi izidov pa je borzni indeks Nikkei ob začetku trgovanja pridobil 1,8 odstotka vrednosti.

Naprej z reformo
63-letni Koizumi je napovedal, da ne bo spreminjal sestave vlade, 21. septembra pa naj bi sklical izredno zasedanje parlamenta, na katerem bodo znova razpravljali o privatizaciji pošte.

Reforma poštnega sistema je bil glavni razlog za predčasne volitve, saj Koizumijevega načrta ni podprlo dovolj poslancev, podporo pa so mu odrekli tudi nekateri člani njegove stranke. Velika zmaga naj bi premierju zdaj dala mandat za začetek reforme.

Japonska pošta je velikanska finančna ustanova in je s 3.000 milijardami dolarjev prihrankov in zavarovanj trenutno tudi največja banka na svetu. V njej je zaposlenih 250.000 ljudi.

Koizumi je kljub veliki zmagi ponovil, da se septembra 2006 ne bo več potegoval za predsednika stranke in da se bo poslovil z mesta premierja.