Bomba je bila nameščena v ženske toaletne prostore v drugem nadstropju nakupovalnega središča Andino. Foto: Reuters
Bomba je bila nameščena v ženske toaletne prostore v drugem nadstropju nakupovalnega središča Andino. Foto: Reuters
Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos
Predsednik Santos: "Ne bomo dopustili, da nas terorizem preplaši." Foto: Reuters
Teroristični napad v nakupovalnem središču v Kolumbiji

Nakupovalno središče Andino v elitni četrti mesta so po eksploziji evakuirali. Policija je sporočila, da je bila bomba nameščena v kotliček stranišča v ženskih toaletnih prostorih v drugem nadstropju zgradbe.

Predsednik Kolumbije Juan Manuel Santos je obsodil napad in obljubil obsodbo storilcev. "Ne bomo dopustili, da nas terorizem preplaši," je povedal v govoru v nakupovalnem središču in dodal, da se morajo prebivalci Bogote počutiti varne in zaščitene.

Po navedbah župana mesta Enriqueja Penalose začetna preiskava jasno kaže, da je šlo za teroristični napad.

Med žrtvami Francozinja in Kolumbijki
Ena izmed ubitih žensk je 23-letna Francozinja, ki je delala kot prostovoljka v lokalni šoli. Drugi žrtvi sta Kolumbijki, stari 27 in 31 let, navajajo zdravniški viri.

Na generalnem državnem tožilstvu so pojasnili, da so primer že zaupali tožilcu iz ekipe za boj proti terorizmu.

V zadnjem desetletju se je varnost v kolumbijski prestolnici precej izboljšala. Policija in vojska sta poostrili nadzor in na ulice poslali več oboroženih pripadnikov. V preteklosti so na vhodih v nakupovalna središča preverjali vsako stranko.

FARC obsodil napad
Konflikt med kolumbijsko vlado in levičarskimi gverilci je že večkrat vodil do smrtonosnih terorističnih napadov v Bogoti. Ena izmed največjih uporniških skupin v državi FARC je sicer lani po več kot 50 letih konflikta privolila v mirovni dogovor.

Vodja FARC-a Rodrigo Londono je medtem obsodil napad. "Solidarnost z žrtvami v Bogoti. To dejanje so lahko zagrešili samo tisti, ki želijo zapreti poti k miru in spravi," je tvitnil Londono.

Tudi zadnja levičarska gverilska skupina Državna osvoboditvena vojska (ELN) je dejanje obsodila. "Delimo bolečino in smo solidarni z žrtvami," so zapisali v tvitu in dodali, da bi država morala z natančno preiskavo najti odgovorne.

Februarja je sicer ELN prevzel odgovornost za bombni napad v areni za bikoborbe v Bogoti, v kateri je umrl policist, ranjenih pa je bilo več kot 20 ljudi.

Oblasti sumijo Zalivski klan
Oblasti so sporočile, da so prejele več groženj z napadom od t. i. Zalivskega klana, desničarske paravojaške skupine, ki se ukvarja s preprodajo drog.

Teroristični napad v nakupovalnem središču v Kolumbiji