Svojci žrtev Farcevega nasilja so jezni na oblasti, ker so sprožile akcije, čeprav so vedele, da ob neuspehu talcem grozi smrt. Foto: EPA
Svojci žrtev Farcevega nasilja so jezni na oblasti, ker so sprožile akcije, čeprav so vedele, da ob neuspehu talcem grozi smrt. Foto: EPA

Revolucionarne oborožene sile Kolumbije (Farc) so talce zadrževale v svojem taboru na težko dostopnem jugu države, njihova trupla pa so odkrili v soboto zjutraj po spopadu med vojsko in uporniki.

Farc ima politiko, da talce ubije, če se njihovemu taboru približujejo vladne sile. Trije talci so bili ubiti s strelom v glavo in eden s strelom v hrbet. Vse so našli vklenjene v verige.

Trije izmed štirih talcev so bili policisti, eden pa vojak, ki je v ujetništvu preživel skoraj 14 let. Dva izmed policistov so uporniki zadrževali več kot 13 let. Petemu talcu, policistu, ki so ga uporniki zajeli pred 12 leti, je uspelo med spopadom zbežati in se skriti v džungli, nato pa je stopil v stik z vladnimi silami.

Farc v ujetništvu zadržuje še 14 vojakov in policistov. Tokratni umor se je zgodil nekaj tednov potem, ko je Farc dobil novo vodstvo. Na čelu skupine je Alfonsa Cana, ki je bil v začetku novembra ubit v spopadu s kolumbijsko vojsko, nasledil Timeoleon Jiminez, imenovan tudi "Timochenko".

"Ti heroji Kolumbije so žrtvovali svoja življenja, da bi pripeljali mir v Kolumbijo," je dejal kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos in dodal, da je to še en dokaz krutosti Farca.

Kolumbija je že več desetletij v primežu nasilja različnih uporniških skupin in mamilarskih baronov, čeprav je Farc, ki je nekoč nadzoroval velik del ozemlja, v zadnjih letih oslabel.