Nekdanji ameriški podpredsednik je prepričan, da obstaja alternativa odvisnosti od nafte. Foto: EPA
Nekdanji ameriški podpredsednik je prepričan, da obstaja alternativa odvisnosti od nafte. Foto: EPA
Gore želi obnovljive vire

Gore, ki se je po odhodu iz Bele hiše spremenil v okoljevarstvenika in borca proti podnebnim spremembam, je prepričan, da se mora svet nujno znebiti odvisnosti od goriv na osnovi ogljika, saj je na kocki prihodnost civilizacije. Zato si želi, da bi Američani v desetih letih uporabljali le obnovljive vire, kot sta sonce in veter.

Kritiki so prepričani, da energije v desetih letih nikakor ne bodo mogli dobiti iz obnovljivih virov, a je Gore svoj predlog primerjal z izzivom, ki ga je Američanom leta 1961 predstavil takratni predsednik John F. Kennedy, ko je dejal, da je treba človeka poslati na Luno. ZDA so to v osmih letih izvedle, tako je tudi Gore prepričan, da je njegov cilj dosegljiv, še več, meni, da je ekonomsko zelo smiseln.

V ZDA še nikoli tako slabo
Okolijsko zavedni Gore je dejal, da ne pomni, kdaj je šlo v ZDA nazadnje narobe toliko stvari hkrati. Država se spopada z visokimi cenami bencina, propadanjem hipotek, delovna mesta se selijo na tuje, vojna v Iraku še traja in tanjša ameriško denarnico, vse slabše pa je tudi stanje na drugi fronti - v Afganistanu.

Kot je prepričan Gore, so vse stvari med seboj povezane, odgovor pa je mogoče najti v prenehanju odvisnosti od goriv na osnovi ogljika, saj to ogroža tako ameriško varnost, kot tudi način življenja, ki ga pozna ves svet. "Nafta se ne bo pocenila, ker povpraševanje narašča hitreje od ponudbe. Intenzivnejše črpanje nafte ne bo pomagalo znižati cen," je bil kritičen Gore.

Podnebne spremembe slabe za človeštvo
Nekdanji podpredsednik je prepričan tudi, da je na kocki celotna človeška civilizacija, saj bodo podnebne spremembe povzročile množično preseljevanje in na stotine milijonov okolijskih beguncev. "Sposojanje denarja od Kitajske, da bi kupili nafto v Perzijskem zalivu in jo potem kurili ter tako uničevali planet, ni rešitev," je še povedal Gore.

Po Beli hiši v okoljevarstvene vode
Gore je leta 2000 na volitvah izgubil proti Georgeu Bushu in se odločil, da bo svojo kariero nadaljeval kot okoljevarstvenik. Leta 2006 je posnel film Neprijetna resnica o posledicah segrevanja ozračja, za katerega je prejel tudi oskarja. Leta 2007 je za delo na področju okoljevarstva dobil tudi Nobelovo nagrado za mir.

B. T.

Gore želi obnovljive vire