Na večernem dogodku ni manjkalo ustaških simbolov in gesel, pa tudi pozivov k pobijanju Srbov. Policija ni reagirala. Foto: BoBo
Na večernem dogodku ni manjkalo ustaških simbolov in gesel, pa tudi pozivov k pobijanju Srbov. Policija ni reagirala. Foto: BoBo
Slavje ob zmagi  Kolinde Grabar Kitarović
Dogodek v Kninu je minil v predvolilnem vzdušju. Množica je bila izrazito naklonjena HDZ-ju, medtem ko so se ob omembi imen predsednika vlade Zorana Milanovića slišali žvižgi. Govor na proslavi je imela tudi predsednica Kolinda Grabar Kitarović (na fotografiji v črnem). Foto: EPA

Na koncertu hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona se je zbralo med 80.000 in 90.000 ljudi, med vidnimi politiki pa se ga je udeležil predsednik opozicijskega HDZ-ja Tomislav Karamarko. Predsednice Kolinde Grabar Kitarović kljub pričakovanju organizatorjev na večernem dogodku ni bilo.

Koncert na mestnem stadionu v Kninu se je začel z baklami in ob ustaških vzklikih "Za dom spremni" in "Ubij Srbina". Thompson je sicer glasbena ikona hrvaških skrajnih in manj skrajnih desničarjev, znan pa je po povzdigovanju ustašev in nekdanje t. i. Neodvisne države Hrvaške (NDH), ki je med drugo svetovno vojno obstajala v sodelovanju z nacisti in fašisti.

Zbrano množico je pred koncertom nagovoril predsednik zveze stoodstotnih vojnih invalidov Đuro Glogoški, ki se je posebej izpostavil v več kot polletnem "šotorskem" protestu proti vladi. Napadel je aktualno levosredinsko vlado, češ da se ni borila v domovinski vojni, da ni želela Hrvaške in da tudi ni imela poguma nagovoriti domoljubov, ki so se v sredo zbrali v Kninu.

Spregovorila je tudi županja Knina in vodja HDZ-jeve predvolilne kampanje - parlamentarne volitve bodo namreč konec leta - Josipa Rimac, ki nacionalističnih izpadov ni obsodila, zbrane pa je pozdravila kot "Hrvatice, Hrvate in katolike". "Z vami gremo do zmage, je tako?" je po poročanju portala index.hr vprašala zbrane.

Hrvaški mediji so sicer že pred koncertom poročali, da so manjše skupine ljudi v Kninu povzdigovale ustaše, prepevale šovinistične in žaljive pesmi proti Srbom ter nosile ustaške in nacistične simbole.

Thompsonu do 150 evrov kazni
Kot je danes objavila šibeniško-kninska policijska uprava, je na koncertu bilo pet prekrškov, povezanih s kaljenjem javnega reda in miru, med drugim tudi zaradi nošenja kap in zastav z ustaškimi simboli, še pet prekrškov pa je povezanih s prometom in zlorabo prepovedanih drog.

Na policiji so še dodali, da pregledujejo videoposnetke s proslave in bodo po potrebi še ukrepali, če bodo ugotovili nadaljnje kršitve zakonov. Znano pa je že, da bodo "za dom" na temelju zakona o kršitvah javnega reda in miru ovadili Thompsona. Po poročanju lokalnega novičarskega portala sibenik.in mu grozi globa od 25 do 150 evrov. Thompsona bodo kaznovali tudi zato, ker se je med motorističnim shodom v Kninu vozil brez čelade. Tudi med lansko proslavo v Kninu so ga kaznovali s približno 200 evri, ker ni imel čelade, na motorju pa je vozil še otroka, mlajšega od 12 let.

Puhovski: Oblast je povzročila domoljubno histerijo
Hrvaški analitik, politolog in filozof Žarko Puhovski je ob tem za index.hr opozoril, da policija nima izbire in da mora ob takšnih dejanjih zaradi nacionalistične evforije v zadnjih dneh "zamižati na obe očesi".

"Obstaja star kitajski pregovor: 'Kdor hoče mačko, mora uzeti tudi rep'. To je del tega, kar se je na nek način povzročalo z nacionalistično manifestacijo patriotizma," je dejal Puhovski.

Pri tem odziv vlade in predsednice ni potreben, izpostavlja. "Ne, oni so to povzročili, ne bi bilo prav, da oni to komentirajo. Morali so vedeti, kje živijo in do kam bo to prišlo. Petje 'Mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo kri četnikov iz Knina' je ponavljanje tega, kar se je v Vukovaru pelo Hrvatom. Vsakdo, ki živi v tej državi, je vedel, da mora dva dni patriotske histerije pripeljati tudi do tega," je še dejal Puhovski.

Prohadezejevska proslava
Množica na proslavi, ki je bila pred koncertom, je bila izrazito prohadezejevska. Nagovorila jo je predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki si je prislužila glasen aplavz, že ob omembi imen premierja Zorana Milanovića in drugih predstavnikov sedanjih oblasti pa je bilo slišati žvižge. Izžvižgana nista bila le še predsednik HDZ-ja Karamarko in zagrebški župan Milan Bandić.

Na Hrvaškem slovesno, v Srbiji v znamenju žalovanja
V Srbiji in Republiki srbski so se Nevihte, ki jo vidijo kot operacijo etničnega čiščenja, v kateri je bilo iz Hrvaške pregnanih 200.000 Srbov, v sredo spominjali z žalostjo. Tokrat so prvič tudi zaznamovali dan spomina na trpljenje in pregon Srbov.

Srbski radikali zažigali hrvaške zastave
V Beogradu je pred poslopjem hrvaškega veleposlaništva Srbska radikalna stranka (SRS) pripravila protest, na katerem je okoli 300 funkcionarjev in privržencev SRS-ja zažigalo hrvaške zastave in sporočalo, da ne bodo nikoli priznali "neodvisne hrvaške ustaške države".

"Hrvaška je v 20. stoletju dvakrat, ob pomoči Zahoda, skušala oblikovati to lažno državo, ki je zagrešila genocid nad srbskim narodom. Kmalu bomo osvojili oblast in bomo mi odločali, kam bo šla Srbija. Ne bomo priznali hrvaške ustaške države, dokler traja okupacija srbske krajine in Srbije," je med drugim poudaril Vojislav Šešelj, vodja SRS-ja in haaški obtoženec.