Kony je okoli 60.000 otrok prisilil k sodelovanju v njegovi vojni, ki jo označuje za mesijansko. Foto: EPA
Kony je okoli 60.000 otrok prisilil k sodelovanju v njegovi vojni, ki jo označuje za mesijansko. Foto: EPA
Gospodova uporniška vojska
Zavedajoč se, da lahko s pomočjo slavnih osebnosti svoje sporočilo hitreje in učinkoviteje posredujejo širši javnosti, so Nevidni otroci v svojo akcijo med drugim vključili Oprah Winfrey, Marka Zuckerberga, Justina Bbieberja in druge. Foto: Reuters
Joseph Kony
Da je Kony okruten morilec, ni dvoma, a to ne opravičuje izkrivljanja dejstev in manipuliranja, menijo kritiki videa Kony2012. Foto: EPA

Namen videa je, da bi s pomočjo državljanskega aktivizma prek svetovnih spletnih omrežij, kot so Facebook, Twitter in YouTube, naredil Konyja "znanega" ter vplival na politike v Washingtonu, ki naj bi prijetje Konyja postavili za enega izmed nacionalnih interesov. Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je leta 2005 Konyja obtožilo za več kot 30 domnevnih kršitev mednarodnega prava, tudi vojnih zločinov. Vodja Gospodove uporniške vojske (LRA), ki že dve desetletji ugrablja otroke in jih sili, da služijo v njegovi vojski, ostaja na prostosti. Predsednik ZDA Barack Obama je lani sicer v Ugando poslal 100 marincev in svetovalcev, ki tamkajšnji vladi pomagajo loviti Konyja.

Video velik uspeh na spletu
Snovalcem akcije je uspelo. 30-minutni video, internetna senzacija, ki si jo je v zadnjih dneh ogledalo več kot 40 milijonov ljudi, je delo organizacije Invisible Children inc. (Nevidni otroci). Aktivisti trdijo, da želijo ustaviti okrutnega zločinca Josepha Konyja. Po velikem uspehu videa pa se pojavljajo kritike, da so filmarji namenoma izpustili nekaj dejstev. Čeprav priznavajo, da je Kony skupaj s svojimi enotami pred šestimi leti pobegnil iz Ugande in se skriva v gozdovih sosednjih držav, se osredotočajo izključno na dogajanje v Ugandi.

Podpirajo vojaško posredovanje
Nevidni otroci zagovarjajo neposredno vojaško intervencijo kot sredstvo zaustavljanja Konyja. Kot ključnega igralca v tej zgodbi vidijo ugandsko vojsko, ki ji finančno pomagajo, kot tudi nekaterim drugim vojaškim silam, med njimi sudanski narodni osvobodilni vojski. Tako ugandska kot sudanska vojska sta tudi sami deležni očitkov o vojnih zločinih, posilstvih, ropih in ubijanju – torej o tem, kar pripisujejo Konyjevi LRA. "So mislili na posledice?" se sprašuje bloger iz Ugande Javie Ssozi. "Predlagati, da je pravi odgovor vojaško posredovanje, je preprosto narobe," dodaja.

Profesor z univerze Yale Chris Blattman opozarja, da je ideja o reševanju otrok z vojaško intervencijo naivna in morebitno nevarna ter predstavlja tipičen egocentričen odnos. Avtorji videa so financirali in želijo še naprej financirati ugandsko vojsko ter se zavzemajo za vojaško posredovanje ZDA v Ugandi.

Video "bolj škodi kot koristi"
Blattman opozarja, da bi prijetje Konyja pomenilo spopad z njegovimi telesnimi stražarji, ki so bili tudi sami nekoč ugrabljeni otroci, prisiljeni služiti v njegovi vojski. "Kony ima najraje telesne stražarje, mlajše od 13 let, ker ne verjame nikomur starejšemu. Nisem prepričan, da je z njim še vedno veliko otrok, glede na to, da jih je večina odrasla, v vsakem primeru pa bi bil spopad grozen. Tega v medijih ne boste brali," meni profesor.

"To, kar kaže video, je povsem zgrešeno in nam lahko bolj škoduje kot pa koristi," pravi dr. Beatice Mpora, direktorica zdravstvene organizacije Kairos v mestu Gulu, ki je bil nekoč središče delovanja Konyjevih upornikov. "Niti en upornik se ni tu pojavil od leta 2006. Zdaj imamo končno mir, ljudje so se vrnili na svoje domove, se ukvarjajo s svojim poslom," je dodala za britanski časnik The Telegraph.

Dobronamerna, a zgrešena akcija
Novinarji in blogerji iz Ugande so se oglasili, da je celotna akcija, čeprav dobronamerna, popolnoma zgrešena. Novinar Rosebell Kagumire, ki redno poroča o spopadih, trdi, da je film "popolnoma neodgovoren!". "Predstavlja sliko Ugande, kakršna je bila pred šestimi, sedmimi leti, popolnoma drugačna kot danes," meni.

"Težave, ki jih povzročajo Kony in LRA, so veliko kompleksnejše in niso take narave, da bi jih lahko rešili z lepljenjem posterjev, pripravljanjem filmčkov, nošenjem zapestnic in menjanjem slike na Facebooku," pravi Grant Oyston, ki je razkrinkal nekatere mite, povezane s fundacijo Nevidni otroci.

Netransparentno delovanje organizacije
Tudi če sama metoda in vsebina videa ne bi bili sporni, obstaja še eno sporno področje – finance. Aktivisti za transparentnost v ZDA že več let opozarjajo, da organizacija Nevidni otroci, ki se je sicer začela kot humanitarna organizacija z iskrenimi nameni, zavrača kakršno koli neodvisno revizijo svojih računov, ter ocenjujejo, da pride manj kot tretjina sredstev, ki jih dobi, do Ugande.

Kampanja na spletni strani www.kony2012-is-a-scam.org opozarja, da je organizacija Nevidni otroci do leta 2010 dosegla večino svojih ciljev, z izjemo aretacije Konyja. Nato so začeli z vse večjimi kampanjami zbiranja javne podpore in denarja, ki najbolj verjetno konča v žepih organizatorjev. Lani je organizacija prejela in potrošila 8,67 milijona dolarjev. Le 32 odstotkov tega zneska je šlo v Ugando, čeprav se v videu hvalijo, da neutrudno gradijo šole in bolnišnice v tej afriški državi. Preostanek denarja je šel za plače sodelavcev, potovanja, filmsko produkcijo (posneli so 11 filmov o Konyju) in marketing.