Japonski minister za gospodarstvo je odločitev, da bo odstopil, podal zelo čustveno. Foto: EPA
Japonski minister za gospodarstvo je odločitev, da bo odstopil, podal zelo čustveno. Foto: EPA

"Zaradi svoje odgovornosti kot poslanec dolžnosti kot član kabineta in zaradi ponosa kot politik bom danes odstopil s položaja," je na današnji novinarski konferenci povedal Akira Amari (66), ki je le s težavo zadrževal solze.

Priznal je, da so ovojnice, polne denarja, res prispele v njegovo pisarno, a zatrdil, da je svoji tajnici odredil, naj del denarja obravnava v skladu s pravili o političnih donacijah, del pa naj ga vrne. Kot je poudaril, gradbeno podjetje vrnjenega denarja ni hotelo sprejeti. Ministrova tajnica je zato okoli 25.000 dolarjev porabila za "zasebne potrebe", je povedal Amari, pri čemer ni razkril natančne vsote denarja, ki jo je prejel.

Udarec za japonskega premierja
Amarijev odstop je velik udarec za japonskega premierja Šinza Abeja, ki si s svojo gospodarsko politiko z vzdevkom abenomija želi znova zagnati japonsko gospodarstvo. "Gospodarstvo je tik pred tem, da se po 15 letih izvleče iz deflacije ... Čim prej moramo sprejeti sveženj zakonov, da zagotovimo trdno gospodarstvo. Pri tem se moramo izogniti vsem oviram in jaz ne bom izjema," je poudaril Amari.

Abe je, odkar je konec leta 2012 prišel na oblast, zaradi podobnih finančnih škandalov izgubil še tri druge ministre. Leta 2014 sta dve ministrici odstopili zaradi očitkov, da sta neustrezno porabili javni denar. Nasprotniki so jima očitali poskus kupovanja glasov. Lani pa je odstopil kmetijski minister Koja Nišikava, ko so ga obtožili sprejemanja nezakonitih političnih donacij.