Kosorjeva in Sanader sta bila nekoč tesna sodelavca. Foto: BoBo
Kosorjeva in Sanader sta bila nekoč tesna sodelavca. Foto: BoBo
HDZ
HDZ je na lanskih volitvah izgubil in pristal v opoziciji. Foto: EPA
Soočenje Kosorjeve in Sanaderja

Nekdanja hrvaška premierka je pričala v nadaljevanju sojenja v aferi Fimi-media, ko je bilo med letoma 2003 in 2009 prek omenjene oglaševalske agencije odtujenih najmanj desetih milijonov evrov iz javnih podjetij in ministrstev, ki so se stekali v črne sklade Hrvaške demokratične skupnosti (HDZ).

Kosorjeva je potrdila, da je bilo v sefu stranke shranjenih okoli dva milijona kun (270.000 evrov) in 300.000 evrov, vendar ta denar ni bil vpisan v finančne knjige HDZ-ja. Denar je v začetku leta 2010 izročil nekdanji direktor hrvaške carine in glavni blagajnik HDZ-ja Mladen Barišić, preden so ga odstavili s položaja v stranki. Kot trdi Kosorjeva, je bila prepričana, da gre za donacije.

Po besedah Kosorjeve je bil denar v sefu, ker HDZ ni potrebovala omenjenih več kot pol milijona evrov zaradi pozitivnega sodelovanja v letu 2010. Nekdanja premierka denarja osebno ni videla, trdi sama. "Če bi takrat vedela vse, kar danes, bi zagotovo predlagala, da denar vrnemo donatorjem ali vplačamo v proračun," je dejala.

O shranjenem denarju z generalnim sekretarjem HDZ-ja Branko Bačić nista obvestila predsedstva stranke, sama pa je nanj pozabila, ker se je bolj ukvarjala z vlado kot s stranko. Ob tem je pojasnila, da so bile v finančnem poslovanju HDZ-ja nepravilnosti, zaradi česar so tudi zamenjali glavno računovodkinjo Branko Pavošević.

Članica predsedstva HDZ-ja je bila Kosorjeva od leta 2003 do 2009, ko je bila ena od tesnih Sanaderjevih sodelavk. Iz tistih časov je znana njena izjava: "Tja, kamor gre Ivo, grem tudi jaz". Sanader je Kosorjevo osebno predlagal za svojo naslednico na čelu stranke in vlade, ko je 1. julija 2009 nepričakovano odstopil.

Lani naj bi Kosorjeva preiskovalcem opisala srečanje v Sanaderjevem kabinetu 2. julija 2009, kjer je bil prisoten tudi Barišić. Sanader naj bi ji takrat povedal, da naj se glede financiranja stranke obrne na Barišića in pri tem z roko nakazal, da se volitev ne more dobiti brez denarja pod mizo. Na tokratnem pričanju je na vprašanje Sanaderja, ali ji je kaj takega povedal ali namigoval, odgovorila, da se ne spomni.

Sanader in njegovi odvetniki so po današnjem pričanju Kosorjeve, ki je med drugim potrdila trditve, da predsednik HDZ-ja ni bil edini odgovoren za finančno poslovanje stranke, izrazili zadovoljstvo.

Soočenje Kosorjeve in Sanaderja