Kosorjeva se je v saboru branila tako, da je poudarjala uspehe svoje vlade. Foto: EPA
Kosorjeva se je v saboru branila tako, da je poudarjala uspehe svoje vlade. Foto: EPA
Sabor
Vlado Kosorjeve je podprlo 97 izmed 151 poslancev, 62 jih je glasovalo za nezaupnico, eden pa se je glasovanja vzdržal. Foto: Reuters

Zaupanje je premierki izrazilo 79 poslancev 151-članskega sabora, 62 jih je glasovalo za nezaupnico, eden pa se je glasovanja vzdržal. Kot poroča HRT, se je razprava končal nekaj čez polnoč, potem ko so se v saboru zvrstile številne obtožbe in kritike na račun Kosorjeve in vladajoče koalicije.

Razpravo o nezaupnici je zaradi slabih gospodarskih razmer v državi, neizvrševanja reform in številnih korupcijskih afer, v katere so vpleteni tudi vidni člani vladajoče stranke HDZ, zahtevala največja opozicijska stranka SDP, podprle pa so jo še Hrvaška narodna stranka (HNS), Istrska demokratska skupnost (IDS), Hrvaška stranka prava (HSP) in Laburistična stranka. Opozicija je prepričana, da je vlada pri državljanih izgubila verodostojnost.

"Skrajni čas je za volitve"
Razpravo je odprl predsednik SDP-ja Zoran Milanović, ki je poudaril, da je glasovanje o zaupnici glasovanje o zaupanju eni politiki in posledicam te politike. V svojem dolgem govoru je dejal, da obračuni v HDZ-ju onemogočajo delovanje vlade in da tako ne gre več naprej, saj se s tovrstno blokado uničuje vsaka možnost izpeljave prepotrebnih reform, brez katerih se Hrvaška ne bo mogla znova postaviti na noge. "Skrajni čas je za volitve, ta vlada je sramota za Hrvaško," je zkončal prvak opozicijske stranke.

Kosorjeva je vse obtožbe opozicije zavrnila in dejala, da je besedilo nezaupnice videti kot obtožnica proti hrvaški vladi. "A sabor ni sodišče, zato se ne bom branila," je povedala premierka in ob tem poudarila vse dosežke vlade pod njenim vodstvom. "Današnja razprava je udarec, s katerim skušajo nekateri onemogočiti vlado," je povedala Kosorjeva in dodala, da bo vlada vztrajala pri vseh treh ključnih točkah svoje politike: krepitvi gospodarstva, vstopu v Evropsko unijo ter boju proti korupciji in kriminalu.

Sanader je sabor zapustil že dopoldne
Da bi vladi izglasovali nezaupnico, bi moralo proti Kosorjevi in njeni ekipi glasovati 77 poslancev, tako da je po glasovanju jasno, da ima hrvaška premierka še vedno zadostno podporo v saboru. Glasovanja se ni udeležil nekdanji premier in predsednik HDZ-ja ter po novem neodvisni poslanec Ivo Sanader, ki je razpravo zapustil že dopoldne, saj je "moral na pot". Ob tem je dodal še, da nikakor ne more ostati, saj si ne predstavlja, da bi rušil večino, ki jo je sestavil sam.