Kosovo si je do zdaj klicno številko
Kosovo si je do zdaj klicno številko "izposojalo" od treh držav, vključno s Slovenijo. Foto: Reuters

Mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU) naj bi Kosovu 15. decembra podelila klicno številko +383, je sporočila kosovska vlada. Kosovo, ki je neodvisnost od Srbije razglasilo leta 2008, je do zdaj uporabljalo klicne številke Monaka, Srbije in Slovenije. Kosovo pravi, da je za uporabo tujih klicnih številk od konca vojne s Srbijo leta 1999 plačalo okoli 200 milijonov evrov.

Državo z 1,8 milijona prebivalcev priznava 112 držav, ni pa članica Združenih narodov zaradi ugovora Srbije, nekaterih članic Evropske unije ter članic ZN-ovega Varnostnega sveta Rusije in Kitajske. Kosovo in Srbija se glede klicne številke pogajata že leta, pod okriljem EU-ja.

"Naša država bo imela lastno klicno številko, kot jo imajo druge, in bo imela polno suverenost za njeno uporabo," je sporočila glavna pogajalka, kosovska ministrica za dialog Edita Tahiri.

Srbija bo v zameno lahko registrirala podjetje mobilne telefonije, ki bo začasno delovalo znotraj območij, ki jih na Kosovu poseljujejo Srbi.

Čeprav Srbija formalno ne priznava neodvisnosti svoje nekdanje province, pa je privolila v pogovore, da bi tako normalizirali odnose in omogočili lažjo pot Srbije v Evropsko unijo.