Priština je želela doseči zamenjavo srbskih registrskih tablic s kosovskimi. Foto: Reuters
Priština je želela doseči zamenjavo srbskih registrskih tablic s kosovskimi. Foto: Reuters

"Imamo dogovor. Z velikim veseljem sporočam, da sta glavna pogajalca Kosova in Srbije v okviru pogovorov pod pokroviteljstvom EU-ja sklenila dogovor o ukrepih za izognitev nadaljnjemu zaostrovanju napetosti in da se povsem osredotočita na predlog za normalizacijo odnosov," je po pogovorih srbskega pogajalca Petra Petkovića in kosovskega Besnika Bislimija v sredo v Bruslju sporočil Borrell.

Na pogovorih pod vodstvom posebnega odposlanca EU-ja za dialog med Beogradom in Prištino Miroslava Lajčaka so se dogovorili, da bo Kosovo prenehalo dejavnosti, povezanimi s preregistracijo vozil, Srbija pa bo prenehala izdajati registrske tablice z oznakami kosovskih mest.

V pozneje objavljeni izjavi je Borrell napovedal, da bo strani v prihodnjih dneh povabil na pogovore o nadaljnjih korakih v okviru predloga za normalizacijo odnosov, ki ga je septembra predstavil Lajčak, podprli pa sta ga Nemčija in Francija. "V primeru oviranja katere od strani lahko posrednik EU-ja proces ustavi," je poudaril Borrell.

"EU bo zagotovil, da bodo vsa ključna vprašanja in načela, povezana z normalizacijo, naslovljena v okviru predloga," je dodal. Poudaril je, da se strani strinjata, da morajo biti pretekli dogovori, doseženi v okviru dialoga, izpolnjeni.

Lajčak se je v prvem odzivu po pogovorih zahvalil obema pogajalcema, pa tudi zunanjemu ministrstvu ZDA in ameriški diplomaciji za podporo.

Kosovski pogajalec Bislimi je medtem sporočil, da je treba po današnjem dogovoru nadaljevati "intenzivne pogovore na podlagi predloga EU-ja za normalizacijo odnosov, ki ga podpirata Nemčija in Francija".

Iz srbskega urada, pristojnega za Kosovo, pa so sporočili, da je Priština pristala na vse, kar je zavračala v zadnjih dneh, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. "Poved v izjavi EU-ja, da morajo biti izpolnjeni vsi pretekli dogovori, doseženi v okviru dialoga, je velik uspeh za Srbijo," so zapisali.

ZDA pozdravljajo dogovor med Kosovom in Srbijo glede registrskih tablic, ki je bil dosežen v sredo zvečer, in pozdravljajo obe državi, ker sta se dogovorili, da se bosta v celoti osredotočili na normalizacijo odnosov pod pokroviteljstvom EU-ja, je sporočil tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price.

"Dialog pod pokroviteljstvom EU-ja podpiramo kot najboljšo pot napredovanja Kosova in Srbije v evropsko prihodnost. Pozdravljamo odločitev obeh strani, da interese svojih prebivalcev postavita na prvo mesto in sprejmeta ukrepe za izboljšanje njihovih življenj. Obe strani sta danes naredili velik korak naprej do miru in stabilnosti v celotni regiji," je še sporočil Price.

Že tako zaostrene odnose med Prištino in Beogradom je dodatno zaostrila odločitev Prištine o zamenjavi srbskih registrskih tablic s kosovskimi. Na Kosovu bi morali globe začeti izdajati v torek, a je kosovski premier Albin Kurti v zadnjem hipu sporočil, da je na predlog ZDA za 48 ur preložil začetek izdajanja glob.

Dogovor med Srbijo in Kosovom glede avtomobilskih registrskih tablic