Vojislav Koštunica meni, da s podpisom protokola kršena srbska ustava. Foto: Danas
Vojislav Koštunica meni, da s podpisom protokola kršena srbska ustava. Foto: Danas
Hashim Thaci
Hashim Thaci je dejal, da bo Kosovo nadaljevalo pogajanja z EU-jem. Foto: EPA

"Vsaka država, ki podpiše protokol o čezmejnem sodelovanju, formalno prizna, da meja je," je dejal Koštunica za srbski dnevnik Danas. Na novinarjevo vprašanje o dvopomenskosti razumevanja samostojnosti Kosova, kot jo določajo Eulex in druge mednarodne pogodbe, ki so priznale Kosovo in Metohijo (KiM), je vodja opozicijske Demokratske stranke Srbije dejal:

"Dokler se je Srbija bojevala za Kosovo, ni podpisala nobenega dokumenta, ki bi bil kakor koli dvopomenski. V resoluciji 1244 jasno piše, da je treba spoštovati suverenost in teritorialno integriteto Srbije in da misija ZN-a ni statusno nevtralna, temveč mora spoštovati nevtralnost Srbije. Šele ko je aktualna oblast priznala Eulex, so se začele igre, dvopomenskosti in protipravna tolmačenja, da neodvisnost Kosova izhaja iz resolucije 1244. Tako so nekatere države cinično dejale, da so s priznanjem resolucije 1244 priznale Kosovo. Najhuje je, da je zdajšnja oblast s priznanjem Eulexa sprejela in postala sostorilec v tem klečeplaznem dejanju odločanja o neodvisni državi Kosovo. Eulex v svojih programskih dokumentih izrecno navaja, da 'ima mejna policija - kosovska policija - poln nadzor nad mejo Republike Kosovo' in 'da bodo delavci Eulexa delovali v skladu z veljavnimi zakoni in uredbami Republike Kosovo!'."

Sporazum sta srbsko notranje ministrstvo in Eulex podpisala pretekli petek, njegov namen pa je predvsem boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu med Srbijo in Kosovom, okrepil pa naj bi tudi nadzor blaga in ljudi na meji. Podpis protokola je bil eden izmed tehničnih pogojev, ki ga je morala izpolniti Srbija v prizadevanjih za odpravo vizumov za vstop v schengenski prostor s 1. januarjem 2010.

Koštunica meni, da sporazum krši srbsko ustavo
"Vsakemu državljanu brez posebnega pravnega znanja bo po branju 8. člena srbske ustave vse jasno. Člen pravi: 'Ozemlje Republike Srbije je enotno in nedeljivo. Meja Republike Srbije je nedotakljiva, spreminja pa se jo glede na postopek, ki velja za spremembo ustave.' Vsi vemo, da zdajšnja državna meja, kot jo določa Eulex, drastično krši ustavo. Ne glede na vse je to stvar zdravega razuma in nobenega dvoma ni, da ta sporazum krši ustavo."

S sporazumom niso zadovoljni niti na Kosovu
Uradna Priština je namreč vztrajala, da so za podpis sporazumov v imenu Kosova pristojne samo kosovske institucije. Po več sestankih s predstavniki EU-ja pa sta nato predsednik in premier Kosova, Fatmir Sejdiu in Hashim Thaci, v skupni izjavi izpostavila, da Kosovo ni stranka sporazuma in da bo Kosovo nadaljevalo sodelovanje z EU-jem. Kljub temu je v dneh po podpisu v Prištini proti temu sporazumu protestiralo več tisoč ljudi, saj naj bi načenjal kosovsko suverenost.

Kosovo je do zdaj priznalo 62 držav, med njimi tudi Slovenija. Zadnja država do zdaj, ki je priznala Kosovo, je bila Dominikanska republika 11. julija letos.