Kraljica Elizabeta je v nedeljo nekoliko neobičajno pokramljala s svojimi privrženci. Foto: EPA
Kraljica Elizabeta je v nedeljo nekoliko neobičajno pokramljala s svojimi privrženci. Foto: EPA

Le štiri dni pred referendumom o odcepitvi Škotske od Velike Britanije se je oglasila tudi kraljica Elizabeta II., ki sicer do zdaj ni komentirala dogajanja okoli škotskega referenduma, in morda zadala usodni udarec zagovornikom neodvisnosti. Dejala je namreč, da so Škoti v četrtek pred resnim preizkusom in da naj dobro premislijo, kaj bodo pomenili njihovi glasovi. "Upam, da bodo ljudje dobro premislili o svoji prihodnosti," je še dejala.

Kraljičina izjava sicer ni bila del uradne kraljeve izjave, je pa prva dama britanske monarhije v nedeljo malce prekršila svoj uradni protokol in po maši v cerkvi v bližini gradu Balmoral, ki se je je udeležila z drugimi člani kraljeve družine, poklepetala s svojimi privrženci. Ob tej izjemno redki kraljičini potezi je policija novinarje povabila, naj fotografirajo člane kraljeve družine in prisostvujejo pogovoru, in tako so njene besede zaokrožile po medijih.

Se je kraljica izrekla proti neodvisnosti Škotske?
Poznavalci kraljeve družine po poročanju Telegrapha pravijo, da so bile kraljičine opazke sicer politično nevtralne, a so jih vsi razumeli kot nasprotovanje neodvisnosti Škotske. Konservativni poslanec Henry Bellingham je ob tem dodal, da "poznavalci kraljeve palače ne bodo imeli nobenega dvoma o njenem stališču". Kraljeva palača je doslej zavračala vse pozive konservativne in laburistične stranke, naj se na vprašanje morebitne škotske neodvisnosti odzove tudi kraljica Elizabeta.

Iz Buckinghamske palače so sporočili, da ne morejo komentirati kraljičinih zasebnih pogovorov in da je šlo za povsem spontan odgovor na vprašanje iz množice.

Tudi princ Harry si želi, da skupnost ostane enotna
Kraljica pa ni bila prva članica kraljeve družine, ki je komentirala prihodnjo usodo Škotske, to je v soboto že naredil tudi princ Harry, ki je dejal, da bi se lahko le Britanci, ne pa tudi Škoti, odločili in se umaknili iz Velike Britanije.