Kraljica Elizabeta je na oblasti od leta 1952, strokovnjaki pa so prepričani, da se ne bo odpovedala prestolu. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta je na oblasti od leta 1952, strokovnjaki pa so prepričani, da se ne bo odpovedala prestolu. Foto: Reuters

Iz Buckinghamske palače so javnosti sporočili, da so se odločili, da bodo zmanjšali število kraljičinih dolgih poti in da bi bila omenjena pot na Šrilanko za 87-letno kraljico prenaporna. "Kraljica bo zastopana, ne osebno, ampak drugače. Potrjujem, da bo kraljico zastopal valižanski princ," je povedal tiskovni predstavnik Buckinghamske palače.

S tem ko bo nadomeščal kraljico, bo princ Charles prevzel eno svojih največjih nalog kot bodoči kralj do zdaj, saj se sam še nikoli ni udeležil zasedanja držav Commonwealtha. Leta 2007 je kraljico le spremljal na zasedanju v Ugandi.

"Ljudi pripravljajo na novega monarha"
BBC-jev kraljevi dopisnik Peter Hunt je ob tem povedal, da odločitev za kraljico ni bila lahka in da je presenetljiva, povedna in pomembna tudi za princa Charlesa, saj gre za simbolično gesto. "Gre za simboličen prenos oblasti, državo pripravljajo na novega monarha," je povedal Hunt. "Ne bo se odpovedala prestolu, to se v vladavini kraljice Elizabete preprosto ne bo zgodilo. Tako se palača odziva na njeno starost - videli bomo vedno manj njo in vedno več princa Charlesa," je še dodal.

Elizabeta ni spustila nobenega zasedanja Commonwealtha
Kraljica Elizabeta se kot vodja Britanske skupnosti narodov (Commonwealth), ki šteje 54 držav in dve milijardi državljanov, vsaki dve leti udeleži zasedanja, kjer zbrani razpravljajo o svetovnih vprašanjih. Kraljica se je svojega prvega zasedanja Commonwealtha udeležila leta 1973 v Ottawi v Kanadi (izpustila je zasedanje leta 1971) in od takrat dalje ni zamudila nobenega. Zadnje zasedanje je bilo pred dvema letoma v Perthu v Avstraliji.

Kraljica je morala marca letos že odpovedati svojo udeležbo na dnevu Commonwealtha, ki je potekal v westminsterski opatiji, in številne druge obveznosti, saj so jo sprejeli v bolnišnico zaradi gastroentritisa.