Nekateri verniki hočejo podoživeti trenutke Jezusovega trpljenja in se na pot odpravijo s križem. Foto: Reuters
Nekateri verniki hočejo podoživeti trenutke Jezusovega trpljenja in se na pot odpravijo s križem. Foto: Reuters
Romarji napolnili Jeruzalem

Veliko vernikov se je odpravilo na ulico Via Dolorosa, kjer je po Svetem pismu s križem na rami hodil Jezus. Nekateri verniki so se v spomin na ta dogodek na ulico tudi sami odpravili z velikimi lesenimi križi. Množica vernikov se je zbrala tudi v baziliki svetega groba, ki je po krščanskem izročilu mesto Jezusove smrti, pokopa in vstajenja.

Zaradi nedavnega palestinskega terorističnega napada v Jeruzalemu so izraelske oblasti poostrile varnostne ukrepe v svetem mestu. Do ponedeljka so odredili zaporo palestinskih ozemelj, samo v Jeruzalemu pa za varnost skrbi več tisoč ljudi.

Vrhunec slovesnosti na veliko noč
Papež Benedikt XVI. je na veliki četrtek v baziliki svetega Janeza v Lateranu tradicionalno umil noge dvanajstim duhovnikom, podobno kot je Jezus storil pri zadnji večerji z apostoli. Papež je zvečer pri rimskem koloseju vodil križev pot, v soboto zvečer pa bo vodil velikonočno vigilijo v baziliki svetega Petra v Vatikanu, na velikonočno nedeljo pa bo na Trgu svetega Petra daroval sveto mašo in nato vernikom podelil blagoslov urbi et orbi - mestu in svetu.

Filipinci so se pribili na križ
V kraju San Pedro Cutud na severu Filipinov pa so veliki petek počastili s tradicionalnim križanjem. V obredu, med katerim najbolj goreče vernike za kratek čas pribijejo na lesen križ, je letos sodelovalo 19 moških. Med dogodkom, ki si ga ogleda več tisoč turistov, krajevni predstavniki Rimskokatoliške cerkve pa mu nasprotujejo, se nekateri udeležencu tudi bičajo po telesu.

V sosednji pokrajini Bulacan so na križ pribili pet ljudi, med njimi tudi 15-letnika in 18-letnico. Več kot 80 odstotkov izmed skoraj 90 milijonov Filipincev je katolikov, nekateri pa v katoliško vero vpletajo krajevna vraževerja, kot je na primer izogibanje prhanja ali umivanja po tretji uri popoldne na veliki petek, saj naj bi takrat Jezus umrl.

A. P. / G. V.

Romarji napolnili Jeruzalem
Verniki z vsega sveta so se zgrnili v Jeruzalem, da bi počastili največji krščanski praznik. Največ ljudi je prišlo iz tradicionalno zelo vernih držav, kot so Brazilija, Filipini, Poljska in Španija. Foto: EPA
Nekateri prizori so taki, kot bi jih vzeli iz Svetega pisma. Foto: EPA
Za vse obiskovalce Jeruzalema je križev pot na veliki petek posebno doživetje. Foto: EPA
Ob vsaki izmed 14 postaj križevega pota se verniki ustavijo in se posvetijo molitvi. Foto: EPA
Cerkev svetega groba je zadnja postaja križevega pota. Potem ko je Jezus umrl na križu, so ga na tem mestu položili v grob. Foto: EPA
Velikonočne slovesnosti bodo dosegle vrhunec v nedeljo, ko se kristjani spominjajo Jezusovega vstajenja. Foto: EPA