V Carigradu je potekal shod, na katerem so udeleženci izrazili ogoročenje zaradi umorov. Foto: Reuters
V Carigradu je potekal shod, na katerem so udeleženci izrazili ogoročenje zaradi umorov. Foto: Reuters
Pridržanje osumljenca
Eden izmed osumljencev je padel skozi okno hiše in je zaradi tega v bolnišnici. Foto: EPA

V založbi Zirve v mestu Malatya so v sredo našli tri moške, med njimi tudi nemškega državljana, privezane na stole in s prerezanimi vratovi. Založbi so v preteklosti že večkrat grozili in ji preprečevali distribucijo Svetega pisma in druge krščanske literatre. Za tem stojijo islamski skrajneži, ki nasprotujejo misijonarskemu delu v večinsko muslimanski Turčiji, kjer živi 74 milijonov ljudi. Krščansko manjšino, ki šteje le 100.000 pripadnikov, je že lani pretresel umor italijanskega duhovnika.

Islam in nacionalizem na pohodu
Osumljenci za umor so med 19 in 20 let stari študenti, ki so skupaj živeli v domu neke islamske organizacije. Policiji naj bi dejali, da so umor izvedli za domovino. V Turčiji se v zadnjem času poglablja spor med sekularno elito, kamor sodijo vojaški generali in sodniki, in versko usmerjeno vlado pod vodstvom islamske stranke Pravičnost in razvoj (AKP). Vse bolj prisotni in glasni so tudi nacionalisti, ki poudarjajo svojo islamsko identiteto in nasprotujejo Evropi in ZDA.

Misijonarji na udaru
Vladni uradniki so že večkrat kritizirali delo krščanskih misijonarjev, ki po mnenju nacionalistov spodkopavajo verske in politične inštitucije. Turčija, ki si že več let prizadeva za vstop v Evropsko unijo, je bila zaradi takih izjav že deležna kritik iz Bruslja, ki je Ankaro tudi pozval, naj naredi več za spoštovanje pravic krščanske manjšine. Za to bo verjetno potrebna še dolga pot, saj med mnogimi Turki še vedno vlada prepričanje, da hočejo misijonarji razdeliti državo.

Tiskovna predstavnica Evropske komisije je sicer sporočila, da umor ne bo ogrozil pristopnih pogajanj med EU-jem in Turčijo, saj so zločin obsodili vsi predstavniki turške vlade, tudi premier in zunanji minister.