Foto:
Foto:
Izraelski predsednik Ariel Šaron je od ZDA dobil, kar je želel.

Izrael je spet vdrl v begunsko taborišče Rafa v Gazi, kjer so iskali tihotapske kanale za orožje. Ranjenih je bilo okoli 20 Palestincev.

EU zavrača enostranske spremembe izraelsko-palestinskih meja, kot jih je podprl ameriški
predsednik. Irski zunanji minister Brian Cowen je spomnil na stališče, ki ga je povezava oblikovala na zadnjem vrhu konec marca, namreč, da "EU ne bo priznal nobene spremembe meja iz obdobja pred letom 1967, razen tiste, ki bi jo sprejeli obe strani". Cowen je še poudaril, da bližnjevzhodni časovni načrt četverice (EU-ja, ZDA, Rusije in ZN-a) predvideva, da mora dogovor o končni rešitvi izraelsko-palestinskega konflikta vsebovati rešitev, ki bo sprejemljiva, pravična, uravnotežena in realistična glede vprašanja beguncev.

Svoje zadržke je že povedal generalni sekretar ZN-a Kofi Annan. Komisija ZN-a za človekove pravice je v okviru zasedanja, ki poteka v Ženevi, sprejela resolucijo, s katero je obsodila kršitve človekovih pravic na palestinskih ozemljih.

Arabska liga je Bushevo podporo izraelskemu načrtu ostro obsodila. Šlo naj bi za zelo nevarno stališče in za spremembo stališč ZDA do ključnih vprašanj, kot sta pravica beguncev do vrnitve in vprašanje naselbin. Po mnenju palestinskih voditeljev pa to lahko pomeni tudi konec časovnega načrta.

Palestinski poziv četverici
Palestinci bodo članicam bližnjevzhodne četverice poslali protest zaradi podpore ZDA enostranski odcepitvi Izraela. Palestinsko vodstvo se bo zato v Ramali sestalo na kriznem sestanku. Palestinski zunanji minister Nabil Šat pa je že pozval trojico bližnjevzhodne četverice (EU, Rusijo in ZN), ki je skupaj z ZDA pripravila časovni načrt, naj od Washingtona zahteva umik podpore. Palestinski voditelj Jaser Arafat pa je dejal, da miru med Izraelci in Palestinci ne bo, dokler se ne bo končala izraelska zasedba.

Bush podprl kršitev mednarodnega prava?
Ob včerajšnjem srečanju z izraelskim predsednikom Arielom Šaronom je ameriški predsednik po pričakovanju podprl izraelski načrt enostranskega umika iz Gaze. Izrael naj bi v zameno obdržal nekatera naselja na Zahodnem bregu. Končno določeno ozemlje palestinske države bo odsevalo spremembe, ki se trenutno dogajajo v Palestini in Izraelu, je še dejal Bush. Zid, ki ga Izrael gradi na Zahodnem bregu, pa po Bushevem mnenju ne sme biti temelj za začrtanje meje.

Ameriški predsednik George Bush je s tem, ko priznava izraelsko pravico do zasedenega ozemlja na Zahodnem bregu, storil korak, ki je v nasprotju z mnenjem mednarodne skupnosti - pa tudi z mednarodnim pravom. Izraelski načrt enostranske odcepitve predvideva umik iz Gaze v zameno za nekatera večja naselja na Zahodnem bregu, ki ga je Izrael zasedel leta 1967.

Medtem ko v Gazi živi le nekaj več kot 7.000 Judov, pa jih je na Zahodnem bregu okoli 240.000, vključno z vzhodnim Jeruzalemom pa okoli 400.000.