Gaza je po mesecu dni izraelskih napadov popolnoma razdejana. Foto: Reuters
Gaza je po mesecu dni izraelskih napadov popolnoma razdejana. Foto: Reuters
Izraelski vojaki
Izraelski vojaki so odšli iz Gaze. Foto: Reuters

Premirje je začelo veljati v torek zjutraj, potem ko je bilo v mesecu dni nasilja ubitih 1.875 Palestincev, med njimi večina civilistov, in 67 Izraelcev, od tega 64 vojakov. Izrael zatrjuje, da je ofenzivo na obkoljeno palestinsko enklavo sprožil, da bi ustavil palestinske raketne napade in uničil podzemne rove, ki vodijo na izraelsko ozemlje.

Po palestinskih navedbah je bilo v izraelskih napadih ubitih 430 otrok in 243 žensk. Britanski časopisi Guardian, Times, Daily Telegraph in Independent so danes objavili poimenski seznam 373 otrok, ubitih v Gazi med izraelsko ofenzivo od 8. julija do 3. avgusta. Seznam je pripravila britanska nevladna organizacija Save the Children.

"Smrt enega otroka je preveč, smrt 373 pa je zločin, ki pušča velik madež na naši vesti. Pomagajte nam zagotoviti, da so to poslednje žrtve," je pozvala organizacija.

Izraelska vojska se je v torek popolnoma umaknila iz Gaze in nazaj domov poslala 27.000 rezervistov. Pod orožjem ob Gazi še vedno ostaja 55.000 rezervistov.

Izrael se je umaknil iz Gaze
Cilj pogajanj v Gazi je zagotoviti trajno premirje, kar bo težko, saj imata obe strani svoje zahteve. Palestinci med drugim vztrajajo, da mora Izrael končati osemletno blokado območja Gaze in odpreti mejne prehode, Izrael pa zahteva popolno razorožitev Hamasa in drugih gibanj v Gazi.

Neimenovani izraelski predstavnik je povedal, da je Izrael pod trenutnimi pogoji pripravljen podaljšati zdajšnje premirje, vendar ni pojasnil, za koliko časa.

Ameriški državni sekretar John Kerry je obe strani pozval, naj dobro izkoristita čas miru. V pogovoru za britanski BBC je izrazil upanje, da bo to stranema omogočilo ne le pogovor o trajni prekinitvi ognja, temveč tudi o ključnih dolgoročnih vprašanjih, vključno z oblikovanjem dveh držav.

Ta vprašanja so predvsem, "kako se bomo znebili raket, kako bomo razorožili območje Gaze in kako bomo napredovali proti boljši prihodnosti", je še izpostavil vodja ameriške diplomacije, ki je stal za zadnjo obuditvijo mirovnih pogajanj med Izraelci in Palestinci. Ta so trajala od julija lani do letošnjega aprila, nato pa vnovič propadla.

Graditi in uničevati
Krizi v Gazi in pozivom k ustavitvi "nesmiselnega" nasilja in trpljenja je posvečeno tudi zasedanje Generalne skupščine ZN-a, na katerem visoki predstavniki sekretariata ZN-a veleposlanikom držav članic predstavljajo poročila o položaju na terenu. Zasedanje so zahtevale arabske države, ker VS ZN-a zaradi blokade ni storil ničesar za zaustavitev nasilja.

Posebno zasedanje GS-ja ZN-a o Bližnjem vzhodu je odprl generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je poudaril, da so Združeni narodi sicer pripravljeni še enkrat obnoviti območje Gaze, vendar pa naj bo to zadnjič.

Izraelci in Hamas so se v zadnjih šestih letih zapletli že v tri krvave konflikte, ki so pustili za seboj veliko uničenje, in potrpljenja mednarodne skupnosti je vse manj. "Ali moramo res nadaljevati to? Graditi, uničevati, graditi, uničevati? Zgradili bomo še enkrat, ampak to mora biti zadnjič," je dejal.

EU mlačna pri reševanju krize v Gazi
EU mlačna pri reševanju krize v Gazi