Rdečesrajčniki podpirajo nekdanjega premierja Taksina Šinavatro, ki je bil odstavljen leta 2006. Foto: EPA
Rdečesrajčniki podpirajo nekdanjega premierja Taksina Šinavatro, ki je bil odstavljen leta 2006. Foto: EPA

Nasilje se je začelo, ko so protestniki napadli poveljstvo vojske, ta pa jih je nato s pomočjo policije pregnala z vodnimi topovi in gumijastimi izstrelki. Nemiri so izbruhnili tudi na območju sedeža vlade, kjer so protestniki v rdečih srajcah prav tako napadli vojake in policiste.

Na ulicah tajske prestolnice se je sicer znova zbralo več tisoč protestnikov, ki proti vladi Abhisita Vedžadžive vztrajajo že od sredine marca in zahtevajo njegov odstop, razpustitev parlamenta in predčasne volitve.

V vladnih rokah znova televizijski program
Policija je zaprla območje, na katerem se zbirajo, in blokirala vse ceste, kljub temu pa jim to današnjega zborovanja ni preprečilo. Veliko rdečesrajčnikov je prišlo opremljenih z robci in rutami, če bi policija proti njim uporabila solzivec, kot ga je v petek pred glavnim televizijskim oddajnikom v Bangkoku.

Varnostne sile pa so znova prevzele nadzor nad protivladno satelitsko televizijsko postajo in prekinile njeno delovanje. Oblast je dejala, da program "Ljudski kanal" podpihuje nasilje in širi napačne informacije, a protestniki se s tem ne strinjajo.

Na območju je več kot 20 oklepnih vozil ter več tisoč vojakov in policistov. Po napovedih predstavnika vojske bodo "do sončnega zahoda" izpraznili območje okoli mosta Pan Fah, kjer rdečesrajčniki "taborijo" že skoraj en mesec.