Prvotna odločitev, ki je nasprotovala križem, ni povzročila protestov samo v Italiji. Foto: EPA
Prvotna odločitev, ki je nasprotovala križem, ni povzročila protestov samo v Italiji. Foto: EPA

Sodišče v Strasbourgu je odločilo, da križi v učilnicah ne kršijo človekovih pravic nekatoliških družin in da ni dokazov, da vplivajo na učence, kot je novembra 2009 odločilo nižje sodišče v sodbi, ki jo je vložila Soile Lautsi.

Italijanka je trdila, da križi v italijanski javni šoli v severnoitalijanskem mestu Abano Terme, kamor hodita njena otroka, predstavljajo kršitev njune pravice do izobrazbe, ki je enakovredna pravici do načina življenja in lastnih prepričanj. Menila je še, da križi v učilnicah kršijo sekularna načela, ki naj bi jih javne šole spoštovale.

Odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice je dokončna, spoštovati pa jo bo moralo vseh 47 držav članic Sveta Evrope.

Rim in Vatikan pozdravila odločitev
Italijanski zunanji minister je odločitev pozdravil kot zmago za "splošna čustva" v Evropi. "Odločitev poudarja predvsem, da imajo državljani pravico, da branijo svoje vrednote in svojo identiteto. Upam, da bo po tej odločitvi Evropa o vprašanjih strpnosti in verskih svoboščin razmišljala z enako mero poguma," je dodal Franco Frattini.

Odločitev je pozdravil tudi Vatikan. Predstavnik Vatikana Federico Lombardi je dejal, da gre za "pomembno in zgodovinsko odločitev". Dodal je, da odločitev pomeni, da križi niso oblika indoktrinacije, ampak "izraz kulturne in verske identitete tradicionalno krščanskih držav".

Nasprotno je bila razočarana družina Lautsi, češ da sodišče ni spoštovalo načel, na katerih je zgrajena italijanska družba. "Svoboda veroizpovedi, svoboda pred diskriminacijo, svoboda izbire so temeljna načela in v tem primeru jih niso spoštovali," je dejal mož Lautsijeve Massimo Albertini.