Aktivist Tomo Križnar je bil zaprt domnevno zato, ker ni imel ustreznih dovoljenj za snemanje in gibanje na območju med Južnim Sudanom in Sudanom. Foto: Tomo Križnar
Aktivist Tomo Križnar je bil zaprt domnevno zato, ker ni imel ustreznih dovoljenj za snemanje in gibanje na območju med Južnim Sudanom in Sudanom. Foto: Tomo Križnar
Križnar izpuščen iz zapora

Njegova soproga Bojana Pivk Križnar je za TV Slovenija povedala, da ji je v telefonskem klicu dejal, da je bila to najhujša preizkušnja v njegovem življenju, da je bilo veliko psihičnega maltretiranja.

Humanitarni aktivist Križnar je bil v zaporu notranjega ministrstva v Džubi zaprt neuradno zato, ker ni imel uradnih dovoljenj za snemanje in gibanje na območju med Južnim Sudanom in Sudanom. Aretiran je bil na severu Južnega Sudana, medtem ko je bil namenjen v Nubsko gorovje. S slovenskega ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) so sporočili, da se bo Križnar v v Slovenijo vrnil v prihodnjih dneh.

Potem ko so bili na MZZ-ju pred tednom dni seznanjeni s priprtjem Križnarja, so takoj stopili v stik s slovenskim veleposlaništvom v Kairu, ki je za konzularno zaščito zaprosilo nemško veleposlaništvo v Južnem Sudanu.

MZZ je južnosudanskim oblastem posredovalo dve diplomatski noti, v katerih je zaprosilo za čimprejšnjo in čim ugodnejšo rešitev primera. MZZ nima uradnih informacij, česa je Križnar osumljen, preiskava južnosudanskih oblasti pa je še v teku, smo poročali.

Večkrat v zaporu
61-letni Križnar je bil že večkrat zaprt v tujini. Leta 2006 je bil zaprt v Sudanu, kjer je bil v zaporu v kraju El Fašir približno mesec dni. Policija ga je aretirala, ko je želel nezakonito vstopiti v državo, saj ni imel vizuma. Po diplomatskem posredovanju Slovenije ga je sudanski predsednik Omar Al Bašir pomilostil. Leta 2003 pa je bil zaprt v zaporu v Etiopiji. Policija ga je aretirala na območju omejenega gibanja, saj naj bi bil tam brez potrebnega dovoljenja.

Križnar izpuščen iz zapora