Smrt Johna F. Kennedyja je polnila naslovnice časopisov. Foto: EPA
Smrt Johna F. Kennedyja je polnila naslovnice časopisov. Foto: EPA
Pogreb JFK-ja
Pogreb Johna F. Kennedyja z vsemi državniškimi častmi se je udeležilo na tisoče ljudi. Foto: EPA
Nesreča Teda Kennedyja
Senator Ted Kennedy je bil vpleten v letalsko nesrečo, po kateri je v bolnišnici okreval več tednov. Foto: EPA
Joseph Kennedy
Josepha Kennedyja je na letalu ugrabilo pet Palestincev. Foto: EPA
Kathleen Kennedy
Kathleen Kennedy je umrla v letalski nesreči v Franciji. Foto: EPA
Umor Johna F. Kennedyja je buril duhove še dolga leta po njegovi smrti. Foto: EPA
Michael Kennedy
Michael Kennedy je umrl v smučarski nesreči v Aspnu. Foto: EPA

Nekateri skeptiki menijo, da je prekletstvo Kennedyjev do neke mere sama nase nakopana prerokba, po kateri nespametna dejanja družinskih članov sama povečajo tveganje za tragične dogodke. Pa poglejmo.

Kronologija glavnih Kennedyjevih tragedij
1941 – Za Rosemary Kennedy so nekateri mislili, da je duševno prizadeta. Zaradi svojega čedalje nasilnejšega nihanja razpoloženja so na njej opravili lobotomijo. Operacija je le še poslabšala njene sposobnosti in posledično je ostala zaprta v psihiatrični ustanovi do svoje smrti leta 2005.
12. avgusta 1944 Joseph P. Kennedy, mlajši, najstarejši sin Josepha Kennedyja in Rose Fitzgerald Kennedy, umre v strmoglavljenju vojaškega letala nad Rokavskim prelivom med 2. svetovno vojno. (*Kennedy se je sam javil za posebno nalogo pilotiranja letala, natovorjenega z eksplozivi.)
10. septembra 1944 Williama Cavendisha, moža Kathleen Kennedy Cavendish, hčerke Josepha Kennedyja in Rose Fitzgerald Kennedy, v bitki ubije ostrostrelec v Belgiji.
13. maja 1948 Kathleen Kennedy Cavendish umre v letalski nesreči v Franciji. (*Kennedyjeva je letela v vremenu, zaradi katerega pilot sprva sploh ni hotel poleteti.)
1955 - Jacqueline Kennedy utrpi splav.
23. avgusta 1956 Jacqueline Kennedy rodi mrtvorojeno hčerko. (Arabella Kennedy je pokopana poleg svojih staršev na vojaškem pokopališču Arlington. Na spomeniku piše le: Hčerka).
19. decembra 1961 Joseph P. Kennedy, oče družine, utrpi hudo kap, ki mu izjemno oteži gibanje in sporazumevanje vse do njegove smrti leta 1969. (*Kennedy je bil star 73 let, kar ni nenavadna starost za kap, še zlasti leta 1961.)
9. avgusta 1963 Patrick Bouvier Kennedy, drugi sin Johna in Jacqueline Kennedy in rojen šest tednov prezgodaj, umre dva dni po svojem rojstvu.
22. novembra 1963 predsednika Johna F. Kennedyja ubijejo v Dallasu. (*Kennedy je obiskal Dallas kljub opozorilu tajne službe in zavrnil, da bi se peljal v vozilu z zaprto streho, navkljub strahovom, da je atentat precej verjeten.
19. junija 1964 je senator Ted Kennedy vpleten v letalsko nesrečo, v kateri eden izmed njegovih pomočnikov in pilot izgubita življenje. Kennedyja iz razbitine izvleče senator Birch E. Bayh II in več tednov okreva v bolnišnici s poškodbo hrbta, predrtimi pljuči, zlomljenimi rebri in notranjimi krvavitvami.
5. junija 1968 Roberta F. Kennedyja, Johnovega in Tedovega brata, večkrat ustrelijo v Los Angelsu, takoj po njegovi zmagi v kalifornijskih demokratskih preliminarnih predsedniških volitveh.
18, julij 1969 - "Incident Chappaquiddick": Avto, ki ga vozi Ted Kennedy, zapelje z mostu na Martha's Vineyard, pri tem se ubije sopotnica Mary Jo Kopechne. (*Ted Kennedy, ki je imel pred tem že kazen zaradi lahkomiselne vožnje, naj bi precej popil. In čeprav je bil dogodek tragičen za Mary Jo Kopechne, za Kennedyja ni bil.)
23. februarja 1972 je Joseph P. Kennedy II, sin Roberta in Ethel, na Lufthansinem letalu nad Indijo, ki ga ugrabi pet Palestincev in napoti v Južni Jemen.
23. januarja 1973 Alexander Onassis, pastorek Jacqueline Kennedy, umre v letalski nesreči.
1973 – 12-letni Edward Kennedy mlajši izgubi desno nogo zaradi kostnega raka.
1973 - Joseph P. Kennedy II, sin Roberta in Ethel, je voznik v avtomobilski nesreči, v kateri sooptnica Pam Kelley ostane trajno paralizirana.
25. aprila 1984 David Kennedy, sin Roberta in Ethel, umre zaradi prevelikega odmerka mamil v hotelski sobi v Palm Beachu. Star je bil 28 let.
19. novembra 1988 Christina Onassis, pastorka Jacqueline Kennedy, umre v Argentini zaradi odpovedi srca, povezane z zlorabo mamil. (*Christina ni bila Kennedyjeva.)
Januarja 1994 je Jacqueline Kennedy diagnozirana z Non-Hodgkinsovim limfomom, tipom raka, in umre pozneje istega leta. (*Jackie pri 64-ih ni bila med najmlajšimi, njeno večletno kajenje pa je morda nekaj dodalo k obolenju).
31. decembra 1997 Michael Kennedy, Robertov sin, umre v smučarski nesreči v Aspnu. (*Michael se je brez čelade zaletel v drevo, ko je igral "smučarski nogomet" potem, ko je patrulja na smučišču družino dvakrat opozorila zaradi kršenja varnostnih pravil.)
16. julija 1999 John F. Kennedy mlajši, njegova žena Carolyn Bessette-Kennedy in Carolynina sestra Lauren Bessette umrejo, ko zasebno letalo, ki ga pilotira John, strmoglavi v Atlantik v meglenem večeru na poti iz New Jerseyja na Martha's Vineyard. (* JFK-j mlajšega so strokovnjaki opisali kot relativno neizkušenega pilota.)

Sekundarni dogodki
Čeprav so bili medijsko odmevni, naslednjih dogodkov vsi ne uvrščajo v kategorijo ‘prekletstva’.
26. novembra 1950 utrpi Edward Cavendish, tast Kathleen Kennedy, srčni napad in ga zdravi osumljeni serijski morilec John Bodkin Adams. Cavendish ni preživel.
11. septembra 1983 Roberta F. Kennedyja mlajšega aretirajo v Južni Dakoti zaradi posedovanja heroina. (*Kennedy je imel v svojem vozilu prepovedane droge in si je tako aretacijo nakopal sam. Od tega dogodka se ni več pregrešil.)
1986 - Patrick J. Kennedy, sin senatorja Ted Kennedy, začne odvajanje zaradi zasvojenosti s kokainom. (*Patrick Kennedy si je to nakopal sam s svojim rekreativnim drogiranjem.)
1991 - William Kennedy Smith, sin Jean Kennedy, je v Palm Beachu na Floridi obtožen posilstva ženske. Sodijo mu in ga nazadnje oprostijo.
12. avgusta 1999 Anthony Radziwill, nečak Jackie Kennedy, umre zaradi raka en mesec zatem, ko njegov bratranec John F. Kennedy mlajši umre v letalski nesreči.
7. junija 2002 je Michael Skakel, nečak Ethel Skakel Kennedy, obsojen umora Marthe Moxley iz leta 1975, ko je bil on še najstnik.
2004 - William Kennedy Smith tožijo še civilno zaradi posilstva leta 1999; obtožbe opustijo.
4. maja 2006 je Patrick J. Kennedy vpleten v avtomobilsko nesrečo v Washingtonu. Od takrat je odšel na zdravljenje zaradi zasvojenosti s protibolečinskimi tabletami. (*Patrick Kennedy v nesreči ni utrpel nikakršnih telesnih poškodb in mu je incident uspelo videti v pozitivni luči in se javno zaobljubiti, da poišče pomoč za svojo zasvojenost.)
2006 - Ted Kennedy je na krovu letala, ki ga udari strela, in ga morajo preusmeriti na New Haven. Če temu dodate še že prej omenjeno letalsko nesrečo leta 1964 in incident Chappaquiddick leta 1969, je Ted Kennedy edini član družine Kennedy, ki je smrt ukanil kar trikrat.

Kaja Sajovic