Z ameriškimi zastavami prekrite krste vojakov so bile do zdaj skrite kameram. Foto: Pentagon
Z ameriškimi zastavami prekrite krste vojakov so bile do zdaj skrite kameram. Foto: Pentagon

Administracija predsednika Baracka Obame je namreč februarja razveljavil Pentagonovo prepoved medijskega poročanja o vračanju ameriških vojnih žrtev in omogočila izbiro o tem žalujočim družinam.
Tako so bili prvič po letu 1991 predstavniki sedme sile prisotni v glavni mrtvašnici vojske ZDA v zvezni državi Delaware.
Z zastavo prekrito krsto s posmrtnimi ostanki 30-letnega narednika Myersa, ki je bil ubit v eksploziji improvizirane eksplozivne naprave v Afganistanu, so pod nadzorom kamer pripeljali včeraj v vojaško oporišče Dover.
Bush prepoved še zaostril
Prepoved je začela veljati med prvo zalivsko vojno z nekaj izjemami, vključno z vrnitvijo krst 17 pripadnikov vojaške mornarice, ubitih v napadu na ameriški rušilec USS Cole v jemenskem pristanišču Aden oktobra 2000. Nekdanji predsednik George W. Bush je med vojnama v Afganistanu in Iraku vpeljal še strožjo prepoved, s čimer je bil deležen ostrih kritik, da zvezna vlada prikriva človeški davek svojih vojaških operacij.
Po poročanju Pentagona je bilo v Iraku od začetka ameriške invazije marca 2003 ubitih najmanj 4.262 ameriških vojakov, medtem ko jih je v Afganistanu od leta 2001 umrlo 673.
V spodnji galeriji so posnetki ob prihodu krste vojaka Phillipa Myersa.
K. S.