Gaza tudi leto dni po izraelski ofenzivi spominja na vojno območje. Foto: EPA
Gaza tudi leto dni po izraelski ofenzivi spominja na vojno območje. Foto: EPA

Trije ubiti so bili pripadniki skrajne skupine Brigade mučenikov Al Akse, ki naj bi bili odgovorni za uboj judovskega naseljenca v zasedi pred nekaj dnevi. Brigade mučenikov Al Akse so skrajno vojaško krilo gibanja Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, čigar svetovalec je Izrael že obtožil spodbujanja napetosti in ogrožanja ameriških naporov za oživitev zastalega bližnjevzhodnega mirovnega procesa.

Vdor ali brskanje po odpadkih?
Na drugem koncu v Gazi so bili v napadu izraelskih letal ubiti trije Palestinci, ki naj bi si se skušali iz oblegane enklave pod nadzorom gibanja Hamas prebiti na izraelsko ozemlje. Hamas zatrjuje, da so bili ubiti pri belem dnevu, ko so v industrijski coni ob meji z Izraelom zbirali pločevino in odpadni material.

"To je žalosten dan za Palestince," je dejal palestinski premier Salam Fajad, ki je ostro obsodil izraelska dejanja, a obenem zatrdil, da se ne bodo pustili zapeljati v začaran krog nasilja, kaosa in nestabilnosti. Mednarodno skupnost je pozval, da posreduje in prepreči poslabšanje razmer.

Izraelski napadi so se zgodili dan pred prvo obletnico tritedenske izraelske ofenzive v Gazi, ko je bilo ubitih 1.400 Palestincev in 13 Izraelcev. Od takrat so zamrznjeni mirovni pogovori, ki jih ni uspelo ponovno zagnati niti novemu ameriškemu predsedniku Baracku Obami, čeprav je zatrjeval, da bo to ena izmed njegovih prednostnih nalog v zunanji politiki.