Raul Castro je bil na predsedniški položaj, na katerem je zamenjal brata Fidela, izvoljen lani. Foto: EPA
Raul Castro je bil na predsedniški položaj, na katerem je zamenjal brata Fidela, izvoljen lani. Foto: EPA

Castro, ki je govoril en dan po 50. obletnici revolucije na Kubi, meni, da bi morala biti izhodišča za obe strani enakopravna. "Poteza za potezo. To smo pripravljeni narediti, kadar koli bi že bilo, kadar koli bi se oni tako odločili, brez posrednikov, neposredno, vendar pa se nam ne mudi, nismo obupani," je dejal.

46-letni Obama, ki je tudi že prej nakazal pripravljenost na dialog s kubanskimi voditelji, je med drugim dejal, da je za Kubo pripravljen omiliti ameriški embargo.

Obama bo predsedovanje prevzel 20. januarja, zanj pa je Raul Castro dejal, da je na številnih koncih sveta vzbudil veliko pričakovanj in upanj, ki so po njegovem mnenju prevelika, a vendarle dopušča možnost, da bo Obama sposoben uresničiti pozitivne ideje in da bo morda celo prekinil pravilo, da praktično vsak ameriški predsednik že od nastanka ZDA bije svoje vojne.

Sicer je Castro v četrtek v nagovoru ob obletnici revolucije prihodnje kubanske voditelje posvaril, naj nikakor ne nasedajo "sirenskemu petju sovražnika," saj bodo ZDA po njegovih besedah vedno ostale agresivne, ukazovalne in zahrbtne.

M. R.