Dvig cen naft in hrane, ki mu ni videti konca, je močno otežil življenje na Kubi, ki je odvisna od uvoza. Foto: EPA
Dvig cen naft in hrane, ki mu ni videti konca, je močno otežil življenje na Kubi, ki je odvisna od uvoza. Foto: EPA
Kubanci z zanimanjem berejo o spremembah režima v časopisu Granma. Foto: EPA
Raul Castro
Raul le počasi spreminja 50 let trajajoč režim. Foto: EPA

Namestnik ministra za delo Carlos Mateu je dejal, da bo diferenciacija plač izboljšala proizvodnjo in storitve. Njegova izjava, da obstoječi sistem, ki velja od revolucije leta 1959, ni več primeren, pomeni nov korak v postfidelovski politiki. Na Kubi, kjer v pravem pomenu besede velja enakopravnost, se stvari počasi, a vztrajno spreminjajo, vprašanje, ki se postavlja, pa je, kako izvesti reforme, ne da bi to povzročilo velike razlike med prebivalci in posledično Kubo spremenilo v državo velikih kontrastov.

Odkar je Raul Castro februarja uradno nasledil brata Fidela, je uvedel vrsto sprememb: med drugim lahko Kubanci kupujejo mobilne telefone in računalnike. Mateu je v časopisu kubanske komunistične stranke Granma zapisal, da bodo delavci prejeli 5-odstotni bonus za dosego ciljev, menedžerji pa bi lahko dobili 30-odstotni bonus, če bodo njihovi delavci povečali proizvodnjo. Zdaj velja, da vsi prejmejo enako plačo, ne glede na pridnost oz. uspešnost. "Škodljivo je, da delavec dobi manj, kot si zasluži, in narobe je, da dobi, če si ne zasluži."

EU se bliža k odpravi sankcij
Sprememba plačnega sistema bo najverjetneje le malo spremenila kupno moč Kubancev, ki v povprečju - to vključuje tako zdravnike kot delavce na kmetijah - zaslužijo 20 dolarjev na mesec. Medtem ko Kubanci sicer najbolj občutijo gospodarske ukrepe bližnjih ZDA, so države Evropske unije vse bližje dogovoru o umiku sankcij, kljub protestom zagovornikov človekovih pravic in več sto političnim zapornikom.

"Čas bi lahko bil pravi, zaradi sprememb, ki jih je uvedla nova kubanska oblast," je dejal eden izmed evropskih diplomatov pred bližnjim sestankom zunanjih ministrov sedemindvajseterice. "Sankcije bi lahko umaknili, ... delamo po pravi formuli," je dejal neki drug diplomat.

Evropska unija je zamrznila odnose na visoki diplomatski ravni leta 2003, potem ko so kubanske oblasti zaprle 75 nasprotnikov režima, tri ljudi na begu v ZDA pa ustrelile.

Palacios se namerava vrniti na Kubo
Da se časi na Kubi spreminjajo, kaže tudi namen glavnega nasprotnika režima Hectorja Palaciosa, ki je napovedal, da se namerava vrniti na Kubo, saj se nič več ne boji, da bi končal v zaporu. "Spremembe bodo!" je dejal.

Evropska komisija in Španija si močno prizadevata, da bi EU odpravil sankcije in tako spodbudila vrsto nadaljnjih reform. Toda Češka vztraja pri pravilih, ki bi prihodnje evropske delegacije obvezale, da bodo opominjale na spoštovanje človekovih pravic in se sestajajo z opozicijskimi skupinami. V skupni izjavi s torkovega vrha so EU in ZDA pozvali kubansko vlado, naj pokaže svojo predanost spoštovanju človekovih pravic z izpustitvijo političnih zapornikov.

K. T.