Protestniki so nasprotovali političnim čistkam, ki se odvijajo po spodletelem državnem udaru v Turčiji. Foto: Reuters
Protestniki so nasprotovali političnim čistkam, ki se odvijajo po spodletelem državnem udaru v Turčiji. Foto: Reuters

Ob robu protestov je prišlo do spopada mladih Kurdov s policijo, ki so na policiste metali steklenice in kamenje. Po podatkih policije je bil pri tem ranjen policist.

Kurdi in alaviti, pripadniki šiitske manjšine v večinsko sunitski Turčiji, zahtevajo "demokracijo, mir in svobodo", protestirajo pa tudi proti obsežnim čistkam turških oblasti po neuspelem poskusu državnega udara 15. julija.

Številni so nosili zastave s podobo Abdullaha Öcalana, od leta 1999 zaprtega voditelja v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), spet drugi portrete devetih poslancev prokurdske Ljudske demokratske stranke (HDP), ki so jih v Turčiji aretirali na začetku meseca, zaradi domnevnih povezav s PKK-jem.

Organizacije za človekove pravice opozarjajo, da so v Turčiji po neuspelem državnem udaru po privržencih v ZDA živečega klerika Fethullaha Gülena, ki ga krivijo za udar, vse bolj na udaru druge opozicijske skupine, tudi mediji in kurdske skupine. V zaporih je že več kot sto novinarjev.

Demonstracij v Kölnu se je že prejšnjo soboto udeležilo 6.500 Kurdov, ki so protestirali v podporo prokurdskim politikom, ki so jih dan pred tem prijeli v Turčiji.