Ameriški vojaki severno od Rake, ki jo želijo ponovno zavzeti iz rok Islamske države. Foto: Reuters
Ameriški vojaki severno od Rake, ki jo želijo ponovno zavzeti iz rok Islamske države. Foto: Reuters
Sirske demokratične sile
V operacijo za pregon IS-ja iz Rake naj bi bilo vključenih 30.000 borcev. Foto: Reuters
t. i. Islamska država
Raka je de facto glavno mesto samooklicane Islamske države v Siriji. Foto: Reuters

"Velika bitka za osvoboditev Rake in njene okolice se je začela," je sporočil poveljnik Sirskih demokratičnih sil na novinarski konferenci v kraju Ain Isa, okoli 50 kilometrov severno od de facto glavnega mesta IS-ja v Siriji.

Kot je pojasnila tiskovna predstavnica Sirskih demokratičnih sil Džihan Šejk Ahmed, je v operacijo vključenih okoli 30.000 borcev. "Rako bodo osvobodili njeni sinovi ter arabske, kurdske in turkmenske skupine, junaki pod zastavo Sirskih demokratičnih sil. Dejavno bodo sodelovale tudi Ljudske zaščitne enote (...) v koordinaciji z mednarodno koalicijo pod vodstvom Washingtona," je v izjavi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedla predstavnica Sirskih demokratičnih sil.

Po njenih besedah je načrt operacije osvoboditi Rako izpod "mračnjaškega terorizma, ki ga predstavlja Islamska država, ki je mesto vzela za svojo prestolnico".

Drug tiskovni predstavnik Sirskih demokratičnih sil Talal Selo pa je pojasnil, da bo operacija potekala v dveh fazah. Najprej nameravajo osvoboditi podeželje okoli Rake in mesto osamiti, nato pa prevzeti nadzor nad njim. Po njegovih besedah so njihove sile za operacijo od koalicije pod vodstvom ZDA prejele novo orožje, med drugim protitankovske rakete. Boj ne bo lahek, je poudaril Selo, saj bo IS branil svoje oporišče v zavedanju, da izguba Rake pomeni njihov konec v Siriji.

Turčija ne bo sodelovala
Selo je sporočil tudi, da so z ZDA, ki vodi koalicijo, dosegli dogovor, da v ofenzivo ne bo vključena Turčija ali oborožene skupine, ki jih podpira. Ankara je večkrat sporočila, da pri osvobajanju Rake ne bo sprejela vloge sirskih Kurdov, ki jih označuje za teroriste, proti njim pa izvaja tudi napade.

BBC poroča, da je številčna udeležba kurdskih borcev v bojih za Rako problematična, saj gre za pretežno arabsko mesto, Kurde so obtoževali izgona Arabcev iz drugih mest, ki so jih zasedli.

V sosednjem Iraku iraška vojska, šiitske milice in sile iraških Kurdov ob podpori koalicije pod vodstvom ZDA izvajajo operacijo za osvoboditev drugega največjega mesta Mosul iz rok džihadistov. ZDA so želele začetek ofenzive na Rako ob istem času kot napadi na Mosul, da bi s tem preprečili pobeg borcev IS-ja iz Iraka v Sirijo.