Kurdski borci so se odločeni zoperstaviti grožnji islamskih borcev. Foto: Reuters
Kurdski borci so se odločeni zoperstaviti grožnji islamskih borcev. Foto: Reuters
Jazidi
Za številne muslimane in tudi pripadnike drugih verstev so jazidi neverniki. Njihova vera vsebuje elemente drugih verstev, predvsem zoroastrstva. Foto: Reuters

Spopadi potekajo v bližini Mosula, drugega največjega iraškega mesta, ki so ga džihadisti zavzeli na začetku svoje bliskovite ofenzive, na začetku junija, ko je v njihove roke padel večji del severa Iraka, na osvojenih iraških in sirskih ozemljih pa so nato razglasili kalifat Islamska država.

Konec tedna so džihadisti prizadejali boleč poraz kurdskim silam, bolj znanim kot pešmerga, ko so zavzeli več mest, peto naftno polje, dosegli največji jez v državi in se najbolj do zdaj približali avtonomni kurdski regiji.

Ob začetku pohoda džihadistov je iraška vojska povsem razpadla, zaradi česar so posredovali kurdski borci, ki pa jih je nasprotnik zdaj presenetil s svojo odločenostjo in nepopustljivostjo.

Nove razmere na bojišču so kurdske sile prisilile v menjavo obrambne taktike za napadalno. V spopadih z islamskimi borci jim je z letalskimi napadi prvič do zdaj na pomoč priskočila vlada v Bagdadu, s katero so zaradi grožnje vsaj navzven hitro zgladili spor glede ozemlja, nafte in sredstev v proračunu. Pridružili so se jim tudi kurdski borci iz Sirije in Turčije.

V letalskem napadu na Mosul je bilo po poročanju BBC-ja ubitih najmanj 30 ljudi. Tarča napada naj bi bil nekdanji zapor v mestu, kjer so imeli islamski borci svoje oporišče. Iraška državna televizija je poročala, da je bilo ubitih 60 sunitskih borcev, medtem ko naj bi pobegnilo okoli 300 zapornikov.

Po poročanju omenjene televizije naj bi kurdske sile ob podpori vladnih zračnih sil presenetile z napadom na Mosul in prisilile številne islamske borce v beg. Priče v mestu poročajo, da ni bilo nobenega večjega napada, ampak le manjša obstreljevanja.

Jazidska manjšina ogrožena
Pred islamskimi borci bežijo pripadniki številnih nemuslimanskih manjšin, med njimi tudi jazidske, ki šteje okoli 600.000 pripadnikov. Okoli 50.000 Jazidov se je po padcu mesta Sindžar konec tedna zateklo v gore, kjer so skoraj povsem odrezani od sveta brez hrane in vode ob visokih temperaturah. "Koljejo nas, celotno našo vero bodo izbrisali z obličja Zemlje," je v iraškem parlamentu v solzah opozorila jazidska poslanka Vian Dekil.

Kurdske oblasti so opozorile, da so umrli že številni Jazidi, večinoma starejši, otroci in nosečnice. Združeni narodi so v torek sporočili, da imajo zanesljive podatke o smrti 40 jazidskih otrok neposredno zaradi nasilja, razselitve in dehidracije. V sredo naj bi jim v gore dostavili pomoč iraški vojaški helikopterji.